NIDA over de #toeslagenaffaire

Ongekend onrecht. Een ongelooflijk onrecht dat de overheid vanuit haar wantrouwen, racisme en obsessieve fraudeaanpak tienduizenden onschuldige ouders en gezinnen in Nederland heeft aangedaan. Gezinnen die zijn verdronken in schulden, kinderen die opgroeien in armoede en zelfs uit huis zijn geplaatst, depressies en zelfmoord… Het onrecht dat onschuldige ouders en gezinnen in de zogenaamde #toeslagenaffaire is aangedaan, valt met geen pen te beschrijven. Zelfs het woord #toeslagenaffaire doet al het ‘ongekend onrecht’ onrecht aan, zoals Elvin Rigters (NIDA nr. 5) al zei.

Asscher stapt op

Woensdag 13 januari stapt Lodewijck Asscher op vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Zeven jaar geleden zei NIDA het al bij Pauw en Witteman: het racisme en wantrouwen in politiek en beleid zit diep 🔥 Ook bij de PvdA. Asscher stapt als onderdeel van het probleem nu op, maar is het daarmee opgelost? Al twintig jaar. Van de Marokkanen- en Antillianenaanpak tot discriminatie in de doorgeslagen aanpak van ‘bijstandsfraude’ en de #toeslagenaffaire. Tienduizenden levens zijn verwoest door jarenlang beleid van wantrouwen en racisme. Veel leed en vele slachtoffers zijn nog niet eens in beeld.
Wie neemt verantwoordelijkheid hiervoor? Kabinet-Rutte besluit hier deze week over. Dit gaat niet om een misstap en ‘sorry’. Dit gaat om een diepe politieke cultuur van wantrouwen en racisme richting burgers. Wethouders van partijen als de PvdA en ook Rutte als staatssecretaris (2003) zijn hier al vaker voor veroordeeld door de rechter. Maar ze gaan maar door.

Kabinet stapt op (?)

Vrijdag 15 januari stapt ook het kabinet op. Vijf punten vanuit NIDA hierover: 👇

1) de val van dit mensonwaardige en ongeloofwaardige kabinet was de enige (uit)weg;
2) zwak om niet eerst jezelf te verantwoorden aan de Kamer en ten overstaan van de Kamer af te treden;
3) Kabinet had voor vertrek de schulden van slachtoffers allang volledig moeten kwijtschelden en ruimhartig moeten compenseren (dat is nog steeds niet gebeurd);
4) met poppetjes die opstappen is het verziekte systeem niet opgelost, zeker niet als die poppetjes nu zelf de boel waarnemen om na de verkiezingen weer ‘gaaf’ verder te gaan;
5) Rutte was eerder als staatsecretaris (2003) veroordeeld voor discriminatie en is nu al zeker tien jaar (hoofd)verantwoordelijk voor institutioneel racisme als premier… Tijd dat hij zich voor de rechter verantwoordt.
Nourdin El Ouali legt het ook uit in deze video.

Kwijtschelding van schulden

Het kabinet laat maandag 18 januari weten alle schulden vanuit het Rijk kwijt te zullen schelden. NIDA pleit er donderdag 21 januari  lokaal voor dat ook lokale overheden hun gemeentelijk schulden bij de slachtoffers van de toeslagenaffaire kwijtschelden. Met succes! Onder meer het AD en RTV Rijnmond schrijven erover.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief