Geschiedenis

NIDA is een door de islam geïnspireerde emancipatiebeweging die zich heeft ontwikkeld tot een politieke partij en zich nu voorbereid op een nieuwe fase en vorm. NIDA is een woord uit de Koran en betekent ‘oproep’ en ‘stem’. De letters N.I.D.A. hebben afzonderlijk geen betekenis. Behalve dat N I D A een mix is van Islamitische inspiratie en superdivers DNA.

In den beginne

NIDA is in 2013 ontstaan in Rotterdam. De oproep en stem van een rijke diversiteit aan jonge Rotterdammers werd niet gezien, gehoord en vertolkt in de politiek. Er waren bij verschillende partijen wel mensen van goede wil actief, maar die kregen mede door de opkomst van rechts-populisme te weinig ruimte voor hun geluid binnen de partij. Een divers team van zo’n vijftig politiek bewuste en maatschappelijk betrokken jongeren bundelden daarom hun krachten, visie en middelen voor de oprichting van een nieuwe politieke partij: NIDA. Met het nieuwe geluid en gewicht van NIDA in het politieke debat zou er ook meer ruimte ontstaan voor mensen van goede wil bij gevestigde partijen.

2014

Nourdin El Ouali (toen nog raadslid voor GroenLinks) werd vanwege zijn goede naam, ervaring en kwaliteit, gevraagd om de kar namens NIDA te trekken. Nourdin gaf zijn raadszetel terug aan GroenLinks om vervolgens met de verkiezingen in 2014 op NIDA’s eigen kracht vanuit het niets twee zetels te behalen. Ook haalde NIDA in totaal 8 zetels in de Rotterdamse gebiedscommissies (voormalig deelgemeenten). NIDA gelooft in een duurzame groei van onderop geleidelijk naar boven.

2018

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deed NIDA naast Rotterdam ook mee in Den Haag. NIDA kwam – ondanks haar groei aan steun en stemmen – in Rotterdam slechts 178 stemmen te kort voor een derde zetel. NIDA groeide in de gebiedscommissies en wijkraden van 6 naar 16 vertegenwoordigers. Voor de gemeenteraad van Den Haag haalde NIDA in 2018 één zetel, vertegenwoordigd door Adeel Mahmood.

2019

In oktober 2019 sloot de Fractie Buyatui (raadslid) in Almere zich aan bij NIDA. Sinds januari 2020 is de fractie NIDA Almere officieel in de gemeenteraad van Almere vertegenwoordigd. 

2020

In januari 2020 stapte Nourdin El Ouali uit de gemeenteraad van Rotterdam om zich te richten op de uitbreiding van NIDA in het land. Dit in voorbereiding op de landelijke Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Bas van Noppen (ter vervanging van Nourdin) en Ercan Buyukcifci vertegenwoordigen sindsdien NIDA in de gemeenteraad van Rotterdam.

2021

NIDA haalde op 17 maart 2021 niet genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Willen we meer impact maken dan we deden vanuit de lokale politiek, kan NIDA beter doorontwikkelen in een nieuwe vorm. Daar lees je hier en hier meer over.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief