NIDA-voorman Nourdin el Ouali op zoek naar verbinding in de Tweede Kamer

Als partijleider van Nida, goed voor zetels in de gemeenteraad van Rotterdam, Den Haag en Almere, hoopt Nourdin el Ouali (38) volgend jaar de Tweede Kamer in te gaan. ,,Wij zijn niet louter een moslimpartij.”

Je leest het in AD.

In hoeverre onderscheidt Nida zich van GroenLinks, waar u uw politieke carrière begon?

,,Ik heb altijd het gevoel gehad dat GroenLinks er alleen is voor de elite. Op gebieden als geloof en integratie konden we geen deuk in een pakje boter slaan. Nida wil ook een betere wereld, maar niet alleen voor mensen die een Tesla en zonnepanelen kunnen betalen.”

Met Denk hebben we al een op moslim georiënteerde politieke partij in de Tweede Kamer. Wat heeft Nida nog toe te voegen?

,,Denk ziet geen rol voor geloof in de politiek. Nida wel. De koran is voor ons een inspiratiebron voor maatschappelijke oplossingen. Niet alleen voor moslims. Ook christenen en andersdenkenden zijn verbonden aan onze partij.”

Is een samenwerking met Denk ooit haalbaar?

,,Als de huidige partijtop van Denk nog intact is, dan zeker niet. Die heeft in het verleden afspraken geschonden die een samenwerking onmogelijk maakte. Mocht zich in de toekomst een nieuwe generatie in het Denk-bestuur aandienen, dan staat de deur bij ons open.”

Verheugt u zich al op de debatten met Geert Wilders?

,,Nee. Geert Wilders is geen verbinder. Die staat niet open voor het debat. Hij is eigenlijk een beetje Oost-Indisch doof en zaait alleen maar verdeeldheid. We hoeven de polonaise niet met elkaar te lopen, maar je bent het je achterban verplicht om bij je politieke rivalen op zoek te gaan naar datgene wat je verbindt.”

Hoe verbindend bent u als politieke partij met een van de voormannen van Kick Out Zwarte Piet in de gelederen?

,,Voor onze partijlijst zijn wij juist op zoek naar dit soort activisten, die opkomen voor hun rechten en iets willen veranderen. KOZP heeft een debat in gang gezet. Zonder protestacties zou Zwarte Piet nog steeds worden geaccepteerd in onze samenleving.”

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief