Nourdin el Ouali op Radio 1: “Investeren in een nieuw collectief geheugen”

Rotterdam, 11 april 2017 | Nourdin El Ouali (NIDA) vertelt op Radio 1 in het programma De Nieuwsgieren over aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs.
NIDA diende met succes een raadsvoorstel in voor een onderwijspakket over de eeuwenoude migratie- en handelsgeschiedenis van Rotterdam, waaronder ook de slavernijgeschiedenis, van de stad. Het NIDA-voorstel heet: Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst. Een stad met meer dan 170 verschillende nationaliteiten, mensen uit landen als Suriname, Kaap Verdie, Turkije, de Antillen, Marokko en Indonesië. Landen van herkomst van menig Rotterdammer. In de Radio1 uitzending komt de politieke gevoeligheid van de slavernijgeschiedenis en de ontwikkeling van het onderwijsmateriaal ter sprake.

“Investeren in een nieuw collectief geheugen. Bewustwording van ons gedeelde verleden is nodig om te bouwen aan een gezamenlijke toekomst,” aldus Nourdin el Ouali.

Nourdin verwijst in de uitzending naar Johannes van der Veeken. Een belangrijke handelaar en filantroop voor de stad. Naast Erasmus geeerd op de voorgevel van het stadhuis. Hij was bewindvoerder voor de VOC, bracht de stad veel economische bloei, doneerde aan weeshuizen in de stad, maar verdiende zijn geld onder meer met slavenhandel verspreid over de wereld.

Goud en bloei voor de ene, duisternis en ontworteling voor de ander. Hoe brengen we deze geschiedenissen in een superdiverse stad samen? Het dominante eurocentrische perspectief op de geschiedenis wordt ingehaald door een wereldwijde diversiteit en realiteit van de stad.

Luister de bijdrage hieronder terug.

En check het volledige item hier: http://www.nporadio1.nl/…/onderwerpen/403750-de-nieuwsgieren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief