Analyse uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2017

Rotterdam, 16 maart 2017 | Het is inmiddels één dag na de verkiezingen. Allereerst felicitaties aan de winnaars van de landelijke verkiezingen! In het bijzonder aan de progressieve partijen D66, GroenLinks, PvdD en nieuwkomer DENK!

Voor de politiek bewuste liefhebber hieronder een ‘korte’ analyse met wat kritiek en hoop met betrekking tot de landelijke verkiezingsuitslag en de verhouding hiervan tot het Rotterdamse:

Vergis je niet

Eerst even kritisch. Stel jezelf vooral niet gerust met uitspraken als ‘het rechts-populisme is overwonnen’. Want het rechts-populisme van de PVV is niet overwonnen, het is in afgezwakte/meer subtiele vorm gekopieerd door VVD en CDA. Waardoor niet de PVV maar de VVD de grootste partij is geworden en de PVV in zetelaantal volgt. Maar in inhoud volgt de een de ander. Dus blijf vooral wakker en sus jezelf niet in slaap met het idee ‘gelukkig is de PVV niet de grootste’.

Een voortzetting van het Rotterdamse

Iets positiefs? De politieke ontwikkeling die we hier in Rotterdam bij de lokale verkiezingen van 2014 in Rotterdam zagen, heeft zich verder door gezet in het landelijke. Een groot deel van het electoraat van de PvdA kiest voor meer linkse of progressieve partijen. Een ander deel, dat zich onvoldoende door gevestigde partijen gehoord voelt, organiseert zichzelf in nieuwe partijen. Partijen die als geen ander de nodige prioriteit geven aan kwesties als de inclusie van diversiteit.

Rechtse coalitie? Linkse oppositie?

In Rotterdam volgde na de verkiezingsuitslag een rechtse Leefbaar-D66-CDA-coalitie (in vergelijkbare vorm hoogstwaarschijnlijk ook landelijk te verwachten, aangevuld met een CU?). Waaronder een D66 die als progressieve middenpartij overigens geregeld in een spagaat en gewetensprobleem raakt en hierdoor in Rotterdam meer dan eens snakt naar linkse samenwerking. Daarnaast zien we in Rotterdam een linkse oppositie met partijen als PvdA, SP, GroenLinks, PvdD en NIDA. Hierdoor is de onderlinge linkse samenwerking meer verstrekt en meer complementair aan elkaar. Landelijk volgt waarschijnlijk en hopelijk zien we een vergelijkbare ontwikkeling. In plaats van dat de meer linkse progressieve partijen elkaar zoals voorheen bestreden vanuit coalitie-oppositie verhoudingen, biedt een gezamenlijke plek in de oppositie meer ruimte voor samenwerking. En dit biedt hoop voor de verdere en broodnodige opkomst en bundeling van meer inclusieve-sociale-progressieve politieke krachten. In Rotterdam gaan we dit hopelijk al zien met de lokale verkiezingen volgend jaar.

Tegenlicht en krachtenbundeling

De VPRO-Tegenlicht uitzending van afgelopen zondag met NIDA zoomde in op de Rotterdamse politiek in vooruitzicht op de landelijk politieke ontwikkelingen. Op onze FB-pagina is het fragment te zien uit de VPRO-Tegenlicht uitzending dat raakt aan de noodzaak van een nieuwe partij die alle prioriteit geeft aan de inclusie van diversiteit. Een partij die platform biedt aan een electoraat dat door gevestigde structuren nog onvoldoende wordt gezien en gewaardeerd. Juist om de gevestigde linkse partijen, en het politieke discours als geheel, meer in de juiste richting te bewegen. Deze ontwikkeling, lokaal en landelijk, stemt hoopvol. En aan die hoop en energie dienen we vast te houden. Deze krachten en energie dienen we te bundelen, mede gezien wat hoogstwaarschijnlijk komen gaat en in Rotterdam nu gaande is.

Heb jij NIDA’s stemanalyse gemist? Check ‘m hier!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief