Rotterdammers beamen Palestijnse vlag op stadhuis

20170115_224418

Rotterdam, 15 januari 2017 | Terwijl dit weekend de Israel-Palestina-vredesconferentie gaande is in Parijs, tonen Rotterdammers hun solidariteit. Met een beamer werd zondagavond een grote Palestijnse vlag op het Rotterdams stadhuis aan de Coolsingel geprojecteerd. De lokale partij NIDA Rotterdam nam hiertoe het initiatief. 

De ludieke actie is een reactie op de Israelische vlag die eerder in de week halfstok op het stadhuis hing. Locoburgemeester had hiertoe zelf besloten na de aanslag op Israelische soldaten in door Israel bezet Oost-Jeruzalem. Vanuit de lokale politiek klonk hier eerder deze week al kritiek op.

Internationale solidariteit

“De internationale solidariteit van Rotterdammers berust op internationaal recht. Als het stadsbestuur dit niet principieel en consequent namens Rotterdam uitdraagt, dan doen Rotterdammers het zelf wel. Dan beamen we gewoon zelf de vlag op het stadhuis en tonen we ons solidair met een bezet volk in verzet,” aldus Nourdin El Ouali (NIDA). Op de Facebook-pagina van NIDA zijn beelden van de actie uitgezonden.

Principieel en consequent

“Dat locoburgemeester Eerdmans uitgerekend deze aanslag op een bezettingsleger op bezet grondgebied aangrijpt om zijn solidariteit te tonen met de staat Israël. En dat hij dit nog nooit eerder heeft gedaan voor het onderdrukte volk dat slachtoffer is van diezelfde bezetting en zich juist hiertegen verzet. Dat toont wel aan hoe weinig principieel en consequent het beleid van dit stadsbestuur is waar het gaat om het uitdragen van Internationale solidariteit. En nogmaals als het stadsbestuur het niet doet, dan doen Rotterdammers het zelf wel”, aldus El Ouali.

Update 16 januari 2017:
Verschillende media schreven over de actie onder meer RTV Rijnmond, Algemeen Dagblad en Joop.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief