Politieke kritiek op Israëlische vlag halfstok op stadhuis

Schermafbeelding 2017-01-13 om 16.24.10

Rotterdam, 13 januari 2017 | Deze week hing enkele dagen de Israëlische vlag halfstok op het stadhuis van Rotterdam. Locoburgemeester Eerdmans liet weten dat hij hier zelf toe had besloten na de aanslag op Israëlische soldaten in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. NIDA stelt samen met SP, GroenLinks en de PvdA in Rotterdam kritische vragen hierover aan het stadsbestuur. “We dienen als stad consequent en principieel internationale solidariteit uit te dragen op basis van internationaal recht”, aldus Nourdin El Ouali (NIDA). 

Uit internationale solidariteit met de slachtoffers van terreuraanslagen in steden als Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul en Berlijn hing respectievelijk de Franse, Belgische, Regenboog, Turkse en Duitse vlag halfstok op het stadhuis. Rotterdam begon hiermee na de aanslagen in Parijs, november 2015. Als stad toont Rotterdam op deze manier haar internationale solidariteit. In het bijzonder met deze Europese steden waarvan de bewoners, net als in Rotterdam, in (relatieve) vrede en veiligheid leven.

Locoburgemeester hing zelf Israëlische vlag halfstok

Toen de PowNed-journalist deze week vroeg of “Leefbaar Rotterdam ervoor heeft gezorgd dat de vlag van Israël nu hierboven halfstok hangt”, antwoordde locoburgemeester Eerdmans: “Nou ik heb het zelf …. Ik was hier gisteren locoburgemeester, dus de burgemeester was er niet, dus we hebben dat zelf besloten, om het te doen. En ik denk dat, dat zijn gewoon besluiten die je neemt, op basis van het gevoel, ook in de maatschappij en in Rotterdam.” Deze keuze en uitleg riep bij NIDA, SP, GroenLinks en PvdA de nodige vragen op. De partijen pleiten voor een principieel en consequent beleid conform internationaal recht.

Principieel en consequent conform Internationaal Recht

NIDA, SP, GroenLinks en PvdA benadrukken dat zij het betuigen van medeleven met slachtoffers van aanslagen middels het halfstok hangen van buitenlandse vlaggen waarderen. De partijen roepen op ervoor te waken dat uit angst voor moeilijke discussies over de vraag ‘wanneer wel en wanneer niet?’ ervoor wordt gekozen dit gebruik in de ban te doen. De partijen verwijzen hierbij naar de passage “Rotterdam is lef” uit de Nieuwjaarstoespraak van de burgemeester deze week in de gemeenteraad. “We dienen in de keuzes die we hierin maken en in de internationale solidariteit die we uitdragen principieel en consequent te handelen op basis van internationaal recht”, zo stellen de partijen in hun schriftelijke vragen aan het college.

De partijen hopen dat de schriftelijke vragen en discussie hierover hiertoe zullen bijdragen.

Schermafbeelding 2017-01-13 om 18.23.23

SV vlaggenbeleid stadhuis

Meld je aan voor onze nieuwsbrief