Uitslag woonreferendum en nu?

uitslag-woonreferendum-per-wijk

Rotterdam, 1 december 2016 | Dus. De stemopkomst met het woonreferendum was erg laag. Uiteindelijk zijn 84.079 Rotterdammers (16,9%) gaan stemmen (ter vergelijking: Oekraine-referendum 24,4%). Ver onder het minimale opkomstpercentage van 30%. De Rotterdammers die stemden waren in de overgrote meerderheid tegen. Vóór: 21.411 (25,5%), tégen: 60.547 (72,0%), blanco: 1.524 (1,8%), ongeldig: 615 (0,7%)

En nu?

Lessen? Waarschijnlijk is een Woonvisie niet ‘hot’ genoeg voor een referendum, was de vraag en aanloop ernaartoe (mede door toedoen van de politieke/bestuurlijke tegenstanders ervan) te vaag, is de politieke betrokkenheid van nog te veel Rotterdammers echt te laag en is de mobilisatiekracht van te veel politieke partijen nog te zwak. Dit moeten we concluderen als we onszelf, elkaar en de strijd serieus willen nemen.

De stemopkomst lijkt te laag om door Leefbaar-wethouder Schneider serieus te worden genomen. Maar meer dan 80.000 Rotterdammers die zich laten horen, waarvan meer dan 60.000 tegen de Woonvisie stemden, da’s niet niks. Dit is een belangrijk signaal dat je als wethouder en als coalitie (Leefbaar, D66 en CDA) niet zonder meer links kunt laten liggen. Doe je dit wel, ook dan ben je moeilijk serieus te nemen. We zijn er nog niet. Dit wordt vervolgd. Eerst 15 december a.s. in de raad. En reken maar ook bij de lokale verkiezingen in 2018. En wie weet ook daarna, met een nieuw stadsbestuur!

Ondertussen is het aan een ieder van ons om op de weg hiernaartoe de nodige lessen te trekken. En de stappen die we samen met dit #woonreferendum hebben gezet, zijn broodnodige stappen vooruit. Stappen naar meer politiek bewustzijn en betrokkenheid voor een socialer Rotterdam! Bedankt voor de betrokkenheid van alle vrijwilligers, al jullie support en natuurlijk jouw (tegen)stem!

tegenstemmers-bedankt

Meld je aan voor onze nieuwsbrief