Zwarte Piet in stad en raad

schermafbeelding-2016-12-02-om-17-52-03

Rotterdam, 2 december 2016 | Zoals de traditie inmiddels betaamt, laait met de komst van Sint en Piet in het land de discussie over (de racistische karikatuur van) Zwarte Piet op. Zo ook in Rotterdam. Dit artikel biedt een overzicht van de impact hiervan in Rotterdam, in stad en raad.

Zie ginds komt de stoomboot

Nog voor de komst stelden NIDA en SP raadsvragen over de ernstige conclusies over Zwarte Piet van de kinderombudsvrouw, de ontvangst van Zwarte Piet door de burgemeester en de inzet van onderwijspakketten over het Sinterklaasfeest omwille van een constructieve dialoog. De ‘beantwoording’ (lees: struisvogelpolitiek) is inmiddels hier te lezen.

Vreedzame demonstratie de kop ingedrukt

Op zaterdag 12 november 2016 kwamen Sint en Piet aan in Maassluis en diezelfde middag ook in Rotterdam. Een vreedzame demonstratiepoging tegen Zwarte Piet in Rotterdam werd op basis van een noodbevel met harde politiehand de kop ingedrukt. NIDA was getuige van de gebeurtenissen en ging samen met D66, PvdA, GroenLinks en SP hierover in debat met de burgemeester. Los van alle onduidelijkheden rondom het demonstratieverbod en het buitenproportionele politiegeweld, werden de demonstranten ook gecriminaliseerd in de beeldvorming.

Raadsdebat over Zwarte Piet met burgemeester

In het raadsdebat veroordeelde NIDA de pogingen om negatieve beeldvorming het te laten winnen van democratische principes.

NIDA stelt dat de demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam een logische consequenties is van het jarenlang wegkijken van deze discussie door ons stadsbestuur. De burgemeester en wethouders verschuilen zich achter een ‘neutrale’ en ’terughoudende’ opstelling. Ondertussen zijn zij echter onderdeel van het probleem door Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in de stad te ontvangen, de racistische karikatuur in middelen en daad te faciliteren en het weg te duiken van de verantwoording hierover in het publieke en politieke debat. Dit ondanks alle kritische conclusies en aanbeveling van onder meer de VN en de Kinderombudsvrouwen raadsvragen van NIDA, ieder jaar weer.

Vanwege tijdgebrek en onduidelijke informatie is besloten het debat over Zwarte Piet en het demonstratieverbod te vervolgen in de raadscommissie Veiligheid, Organisatie en Financien (start 2017) en daarna in de gemeenteraad.

Raadsvragen over demonstratieverbod

In aanloop naar de bespreking hiervan zijn op vrijdag 2 december 2016 alvast verdiepende raadsvragen gesteld door D66, GroenLinks, SP en NIDA.

Demonstratie tegen Zwarte Piet voor Ahoy

Enkele tientallen demonstreerden gisteren voor Ahoy tegen de racistische karikatuur zwarte piet. Zo ook NIDA en Nourdin El Ouali speechte. En ook al wordt deze voorhoede door een gevestigde orde belachelijk gemaakt, geproblematiseerd en gecriminaliseerd. In zijn speech legt Nourdin uit waarom hij trots is om op zo’n dag schouder aan schouder te mogen staan met onder meer Jerry, Chantelle, Andre en Kevin. Geen hek, knuppel of burgemeester kan deze energie, beweging en vooruitgang stoppen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief