Derksen met de billen bloot onder koude douche

Geef racisme de rode kaart

Een voorzitter van een Rotterdamse voetbalclub, met wie Johan Derksen bevriend is, zou leden weren vanwege hun culturele afkomst. Dat vertelde Derksen gisteren op SBS6 in de voorbeschouwing van de wedstrijd Liverpool-Dortmund. De Rotterdamse politieke partij NIDA verzoekt burgemeester Aboutaleb bij Derksen te achterhalen om welke club het gaat.

‘Vol voor Mohammed, maar Henk kan morgen al trainen’

Toen Wilfred Gene in aanloop naar de wedstrijd Liverpool-Dortmund Derksen bevroeg over de ophef over zijn uitspraken eerder deze week, vertelde Derksen over zijn bevriende voorzitter van een Rotterdamse voetbalclub:

“Als een lid zich aanmeld dat Mohammed heet, dan komt die op een wachtlijst te staan en dan krijgt ie geen uitnodiging, dan is het vol. Maar ze hadden ooit een Mohammed en die was slim, na drie keer op een wachtlijst gezet te zijn als Mohammed, stuurde hij een mail als Henk Janssen en kon die de volgende avond komen trainen.” Zie: video

In het verleden zijn eerder vermoedens geuit over discriminatie door sportverenigingen, maar nog niet eerder was dit zo concreet en aantoonbaar als nu door Johan Derksen aangegeven.

Burgemeester ‘Ahmed’ niet in de ‘wacht’ zetten

NIDA vraagt de Rotterdamse burgemeester bij Derksen te achterhalen om welke Rotterdamse voetbalvereniging het gaat. Daarbij verzoekt NIDA beleid en sancties te treffen tegen discriminatie door sportverenigingen. NIDA heeft met een knipoog Derksen op sociale media reeds verzocht om zodra hij door de burgemeester hierover wordt gebeld, deze dan netjes te woord te staan en hem niet in de ‘wacht’ te zetten, omdat hij toevallig Ahmed heet.

‘Geen Marokkanenprobleem, maar een Marokkanenframe’

NIDA zegt de voetbalanalyses van Derksen treffender te vinden, dan zijn analyse van maatschappelijke ontwikkelingen op voetbalverenigingen. “Generaliserend, stigmatiserend en kort door de bocht,” aldus Nourdin El Ouali (NIDA). “Totaal voorbijgaand aan allerlei maatschappelijke, sociaaleconomische en culturele ontwikkelingen. Blindstarend op etniciteit met discriminatie als gevolg”.

‘Kwalijker van minister Schippers dan van Derksen’

El Ouali neemt het niveau van deze provocerende kantinepraat overigens minder kwalijk van Derksen, dan van Minister Schippers (Sport). Volgens de minister constateert Derksen een reëel probleem. ‘De minister legitimeert hiermee het Marokkanenframe van Derksen en gaat totaal voorbij aan de discriminatie die Derksen constateert,’ aldus El Ouali. Vanavond licht El Ouali zijn kritiek toe in het programma Nieuwsuur.

NIDA lichtte in verschillende media haar reactie toe. Zo reageerde partijleider Nourdin El Ouali in de uitzendingen van Nieuwsuur en FunX en schreven RTV Rijnmond en VoetbalRotterdam.nl over de reactie van NIDA.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief