NIDA drukt Rotterdams college met neus op VN-rapport

United-Nations

Met bijna vijftig schriftelijke vragen drukt de politieke partij NIDA de Rotterdamse burgemeester en wethouders met de neus op het kritische VN-rapport dat stelt dat de Nederlandse overheid en gemeenten ernstig tekort schieten in de aanpak van rassendiscriminatie.

Gebrek aan middelen en expertise

Vooraanstaande taken en verantwoordelijkheden in de bestrijding van rassendiscriminatie liggen in Nederland bij de gemeente, zo merkt ook het comité op. Het comité uit daarbij haar zorgen over het gebrek aan middelen en expertise bij vele gemeenten om rassendiscriminatie adequaat aan te pakken.

Rotterdam voorbeeldstad?

Volgens NIDA heeft Rotterdam met 174 nationaliteiten alles in zich om als een voorbeeldstad te dienen waar het aankomt op diversiteit. Het Rotterdams college (Leefbaar, CDA en D66) stuitte dit jaar op veel kritiek uit de stad en gemeenteraad op het integratiebeleid. De vragen van NIDA richten zich onder meer op het gebrek aan diversiteitsbeleid binnen de overheid en onderwijs, etnisch profileren, arbeidsdiscriminatie en zwarte piet.

Rassendiscriminatie in Rotterdam

“Dat de burgemeester en wethouders zich niet excuseren voor hun discriminerend beleid dat onlangs door de rechter nog is veroordeeld voor rassendiscriminatie, is al veelzeggend. Tel daarbij de achterhaalde integratienota op en het feit dat Rotterdammers zich in het afgelopen jaar nog nooit zo gediscrimineerd voelden, vooral op de arbeidsmarkt en door de overheid, zo blijkt uit de jaarlijkse Omnibusenquête. De Rotterdamse overheid loopt ver achter op de Rotterdammers. Diversiteitsbeleid in alle domeinen is nu noodzaak,” aldus NIDA’s fractievoorzitter Nourdin El Ouali.

Parels aan de zwijnen

El Ouali: “Rotterdam heeft met haar rijke diversiteit goud in handen. Maar pakt het Rotterdams college haar kans schoon of werpt zij deze parels aan de zwijnen? Die spiegel dient ons college zichzelf kritisch voor te houden. Vooralsnog blijft het college oorverdovend stil over het VN-rapport. Daarom houdt NIDA nu het college de spiegel voor.”

Lees hier de schriftelijke vragen die NIDA aan het college stelt.
Als Ban Ki Moon in Rotterdam
Gemeente Rotterdam even kleurrijk als de VN
Iedereen is van de wereld in Rotterdam
Rotterdam breekt de ketenen
Stigmatiseren moet je afleren, aldus de VN
VN etnisch profileren
VN over onwijs divers onderwijs
Zwarte Piet, wie kent ‘m niet. De VN inmiddels wel

Naar aanleiding van bovenstaand persbericht verscheen dit artikel op Dichtbij.nl.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief