Rotterdamse moskeeën herdenken bombardement en wederopbouw

Diverse moskeeën in Rotterdam hangen a.s. donderdag 14 mei de Rotterdamse vlag halfstok ter herdenking van het bombardement op hun binnenstad 75 jaar geleden. Op vrijdag worden de Rotterdamse vlaggen in de top gehesen ter viering van de wederopbouw. De moskeeën sluiten met de actie aan bij de gemeente die dit jaar met dezelfde reden tientallen Rotterdamse vlaggen uithangt verspreid in de stad n.a.v. de motie ‘Sterker door Strijd’ van de politieke partij NIDA Rotterdam.

Vrijdagpreek over bombardement en wederopbouw

De vrijdagpreek van imam Azzedine Karrat in de Esselaam moskee op Zuid zal in het teken staan van het bombardement, de wederopbouw en het samenleven als stadsgenoten. “Onze Rotterdamse voorouders hebben na de vernietiging van het bombardement samen de stad opgebouwd. Jongere generaties bouwen hier vandaag de dag op voort. Samen dragen we allemaal op onze eigen manier letterlijk en figuurlijk ons steentje bij aan de ontwikkeling van onze stad. Deze onderlinge binding als stadsgenoten dienen we te koesteren,” aldus de imam.

Saamhorigheid en medeleven

De Mevlana moskee in Delfshaven is één van de moskeeën die de Rotterdamse vlag uithangt.
“Onze vrede is niet vanzelfsprekend dit vergt een hoop inspanning, toen, maar ook vandaag. Het is belangrijk dat wij ook als jongere generatie Rotterdammers stil staan bij de betekenis van het bombardement en de wederopbouw voor onze stad. Een gedeeld besef van de geschiedenis van onze stad draagt bij aan de saamhorigheid onder Rotterdammers en draagt tevens bij aan medeleven met oorlogsslachtoffers wereldwijd,” aldus Bunyamin Yildiz, imam van de Mevlana moskee.

Rotterdamse moskeeën

Rotterdamse moskeeën die meedoen zijn o.a.: Moskee de Middenweg (Blijdorp), Iskender Paca (Oude Noorden), Kultepe cami (Oude Noorden), Moskee Esselam (Feijenoord), Mevlana moskee (Delfshaven), stichting NIDA (Kralingen), moskee Al Mohcinine (Feijenoord), moskee an-Nassr (Delfshaven) en stichting Versam (Oude Noorden).

Rotterdam viert de stad

De gemeente Rotterdam organiseert op 14 mei en ook in de rest van het jaar verschillende festiviteiten ter herinnering aan het bombardement en ter viering van de wederopbouw van de stad. Zie voor meer informatie: www.rotterdamviertdestad.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief