NIDA: opnieuw arbeidsdiscriminatie door Rotterdams bedrijf

Deze week berichtte mediawebsites marokko.nl en joop.nl ‘Sollicitatie: Yassine niet welkom, minder ervaren Stefan wel’ (28 april 2015). Het betreft een discriminatiegeval bij internationaal logistiekbedrijf S5, gevestigd in de Rotterdamse haven. Yassine werd in eerste instantie geweigerd, maar probeerde het later nogmaals met de naam Stefan (met n.b. een jaar minder werkervaring). U raadt het al: “De mevrouw van S5 belde binnen twee uurtjes dolenthousiast terug. Ik was in haar ogen de ideale kandidaat en ze wilde graag dat ik op gesprek kwam”, liet Yassine de redactie van Marokko.nl weten.

Toen Yassine besloot aangifte te doen van discriminatie bij het politiebureau in Zwijndrecht is hij weggestuurd omdat een politiemedewerker vond dat hij ‘zaken aan het uitlokken was’. De politie regio Rijnmond heeft inmiddels al aan de redactie van joop.nl laten weten dat het niet aan de politiemedewerker was om dit de beslissen en dat deze gang van zaken nader zal worden onderzocht.

NIDA heeft de Rotterdamse burgemeester en wethouder een aantal dagen de kans gegeven om hier zelf op te acteren, zonder de attentie van NIDA hierop zoals in voorgaande gevallen. Toen Yassine deze week besloot aangifte te doen, maar door de politie in Zwijndrecht werd weggestuurd, was het geduld van NIDA echter op. “Hoogste tijd dat ons stadsbestuur nou eens laat zien dat ze arbeidsdiscriminatie daadwerkelijk serieus neemt en hier concreet iets tegen doet! Geen woorden, maar daden”, aldus Nourdin El Ouali.

NIDA maakte vorige maand nog een politieke zaak van arbeidsdiscriminatie o.b.v. een hoofddoek door de Rotterdamse zorginstelling Easypool. De burgemeester en wethouder gaven toen aan hierin niets te kunnen betekenen omdat het slachtoffer zelf niet in Rotterdam woonde…

NIDA heeft zelf contact opgenomen met Easypool, het slachtoffer en de media. De inzet hierop heeft ertoe geleid dat Easypool zich op verschillende manieren, onder andere met een bos bloemen heeft verontschuldigd aan het slachtoffer en zij is alsnog uitgenodigd voor een gesprek. De medewerker die zich aan discriminatie schuldig had gemaakt is door de manager berispt en Easypool werkt aan intern beleid om dit soort gevallen van discriminatie in de toekomst te voorkomen. NIDA vindt dat een college van B&W dat pretendeert discriminatie in de stad actief tegen te gaan, deze minimale acties zelf dient te ondernemen.

“Een ieder, ook werkgevers en bedrijven, moet zich houden aan de algemene wet gelijke behandeling (AWGB). De gemeente zorgt via het antidiscriminatie bureau voor handhaving van deze wet”, zo liet wethouder Eerdmans n.a.v. een eerder discriminatiegeval aan NIDA weten.

NIDA roept de burgemeester en wethouder met klem op om actie te ondernemen tegen discriminatie door logistiekbedrijf S5. Hoe wordt de wet nu concreet gehandhaafd door de gemeente en het antidiscriminatiebureau in dit specifieke geval?!! Wordt vervolgd.

Lees hier de schriftelijke vragen die NIDA hierover aan het stadsbestuur stelt: SV We gaan discriminatie actief tegen, toch casus nr II

Meld je aan voor onze nieuwsbrief