‘Omalief’ winnaar Compassieprijs 2015

Op 19 april is mede door Aydin Peksert (NIDA) de Compassieprijs 2015 uitgereikt aan het project Omalief van de stichting Fatih uit Leiden: ‘Omalief legt de verbinding in meerdere opzichten: tussen oud en jong én tussen de Turkse en de Nederlandse cultuur. Daarnaast is het project overdraagbaar, kost het bijna niks, maar is Omalief tegelijkertijd onbetaalbaar’, aldus jury-lid Aydin Peksert.

De Compassieprijs wordt elk jaar toegekend aan een organisatie die verbinding legt tussen groepen in de samenleving die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen. Nadat het NIDA afgelopen jaar is gelukt om met een raadsmeerderheid Rotterdam uit te roepen tot Stad van Compassie, is ons raadslid Aydin Peksert gevraagd als jurylid voor de landelijke uitreiking van de Compassieprijs 2015.

Te midden van zo’n 450 bezoekers van de inspiratiedag 2015 ‘Connected’ van het samenwerkingsverband van vijf vrijzinnige christelijke geloofsgemeenschappen, werd zaterdag 18 april jl. de prijs uitgereikt aan Mustafa Kus. Hij is verbonden aan de Stichting Fatih in Leiden en de initiator van het project Omalief. Binnen dit project bezoeken jongeren van Turkse afkomst eenzame ouderen met een Nederlandse achtergrond. Zodoende worden bruggen geslagen tussen generaties en culturen. Voor de jury was dit, en het feit dat het project goed overdraagbaar is en ook in andere gemeenten kan worden uitgevoerd, een belangrijke argument om de prijs toe te kennen.

Project-Omalief-Compassieprijs2

Vervanger van eigen grootouders

In Leiden doen op dit moment 18 jongeren mee aan het project. Vooraf wordt zorgvuldig bekeken of zij in staat zijn om contact te leggen met oude mensen die soms ziek of dementerend zijn. Het feit dat mensen met wie net een band is opgebouwd sterven, maakt het ook niet altijd gemakkelijk om dit werk te doen. Twee jongens droegen onlangs de kist van hun bezoek-opa bij zijn uitvaart waar nog maar heel weinig nabestaanden aanwezig waren. Merve en Esra, die ook meedoen aan het project, zijn zichtbaar geëmotioneerd wanneer ik met ze spreek. “Je gaat toch een beetje van iemand houden”, zegt Merve, wanneer ze vertelt over oma Roos met wie ze veel plezier had en die onlangs overleed. Oma Roos kon niet meer zien en horen en veel contact ging via aanraking. Voor sommige jongeren wordt de bezoek-opa of –oma de vervanger van de eigen grootouders die nooit in hun leven aanwezig zijn geweest omdat zij in Turkije woonden.

Project-Omalief-Compassieprijs-2015

Prachtige voorbeeldfunctie

Inmiddels bestaan ook in Arnhem, Rotterdam, Den Haag en Heusden plannen om Omalief uit te gaan voeren. Mustafa Kus zegt hierover: ”Wat begon als ‘leuk idee’ wordt inmiddels gezien als een noodzaak. Sommige Nederlandse ouderen zijn zo eenzaam dat zij het leven niet meer de moeite waard vinden. We maken mee dat het uitzicht op één maal per week zo’n bezoekje mensen weer levenslust geeft.” Tijdens de feestelijke after-party bij Stichting Fatih in Leiden feliciteerde Sjors Gerritsen (Sectormanager Ondersteuning en Participatie van at Libertas Leiden) Mustafa Kus en zijn jongeren hartelijk. “Naar mensen zoals jullie zijn we op zoek, dit project heeft een prachtige voorbeeldfunctie.” De stichting Handvest voor CompassieNL is verantwoordelijk voor de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Compassieprijs.

Project-Omalief-Compassieprijs3

Volgend jaar in Rotterdam? Doe jij mee?

NIDA is in gesprek met de stichting Handvest voor Compassie NL om volgend jaar te uitreiking te organiseren in Rotterdam. Wil jij meedoen met een initiatief in jouw wijk of stad? Kijk dan op de website van Handvest voor Compassie voor meer informatie en meld jouw initiatief aan.

p.s. De burgemeester heeft onlangs laten weten dat hij eind april met een afdoeningsvoorstel zal komen, waarin hij uiteenzet welke concrete invulling Rotterdam zal geven aan de motie Rotterdam Stad van Compassie van NIDA.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief