Les over slavernij, migratie- en handelsgeschiedenis op Rotterdamse scholen

Slavernijmonument-Rotterdam
Foto door Max Dereta

Donderdag 2 april 2015 stelde de Rotterdamse gemeenteraad het Rotterdams Onderwijsbeleid Leren Loont (2015-2018) vast. De politieke partij NIDA Rotterdam zette hierbij met resultaat in op erfgoededucatie over de Rotterdamse geschiedenis en cultuur. Met de motie: ‘Gedeeld verleden gezamenlijke toekomst’ pleitte NIDA er met succes voor om in het onderwijspakket hierover nadrukkelijk ook de eeuwenoude handels- en migratiegeschiedenis tussen Rotterdam en landen als Suriname, de Antillen, Indonesië, Turkije en Marokko te belichten, waaronder het slavernijverleden.

Identiteitsontwikkeling en begrip voor diversiteit

“De culturele wortels van menig Rotterdammer liggen in deze landen. Oog voor de eeuwenoude geschiedenis tussen deze landen en Rotterdam is van belang voor de identiteitsontwikkeling van Rotterdammers en voor begrip van de rijke diversiteit aan culturele achtergronden van onze stad,” aldus Abdelhafid Bouzidi, NIDA-burgerlid (onderwijs).

Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst

“Begrip van ons gedeeld verleden, is van essentieel belang om te bouwen aan een gezamenlijke toekomst in onze stad. Goed dat er nu eindelijk aandacht is voor onze gedeelde handels- en migratiegeschiedenis, waaronder ook ons slavernijverleden,” aldus Nourdin El Ouali, NIDA-voorman en tevens woordvoerder onderwijs in de gemeenteraad.

Huiswerkbegeleiding

Daarnaast zette NIDA ook met succes in op verbinding tussen regulier onderwijs, wijkteams, ouders, leerlingen en formele/informele vormen van huiswerkbegeleiding in de stad. Dit om de toegankelijkheid van huiswerkbegeleiding te bevorderen.

Interlevensbeschouwelijke ontmoeting en interactie

Op verzoek van NIDA Rotterdam zei onderwijswethouder Hugo de Jonge de raad toe om de mogelijkheden te onderzoeken om interreligieuze dialoog, ontmoeting en interactie op scholen te stimuleren en faciliteren. Dit thema zal de Rotterdamse gemeenteraad op een later moment verder bespreken.

Meer informatie over de visie van NIDA op het Rotterdams Onderwijsbeleid is hier te lezen.

Bekijk hieronder de raadsbijdrage van Nourdin El Ouali terug.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief