Moslima geweigerd vanwege hoofddoek in Rotterdam

Discriminatie-hoofddoek

Het Rotterdams coalitieakkoord en de Rechten van de Mens verworden tot levenloze letters in Rotterdam door laks optreden van stadsbestuur tegen discriminatie, zo stelt Nourdin el Ouali van de politieke partij NIDA Rotterdam.

Een sollicitante werd maandag 9 maart jl. niet aangenomen bij zorginstelling Easy Pool in Rotterdam, omdat zij een hoofddoek draagt. Zo valt te lezen in de afwijzingsbrief: “We hebben de pasfoto op je CV ontvangen. Op de foto sta je vermeld met een hoofddoek. Veel van onze opdrachtgevers hebben daar een probleem mee. Om deze reden is er een huisregel binnen Easypool dat geen enkele vorm van godsdienstige uitdraging getoond wordt bij de klant.” Het voorval werd eerder deze week gemeld op de FB-pagina Meld Islamofobie.

Coalitieakkoord en Rechten van de Mensen verworden tot levenloze letters

Werkgevers mogen niemand weigeren op basis van zijn of haar godsdienst, zo is vastgelegd volgens het College voor de Rechten van de Mens. Het dragen van een hoofddoek valt onder deze rechten.

“‘We gaan actief discriminatie tegen’ riepen de coalitiepartijen Leefbaar, D66 en CDA nog in hun coalitieakkoord (p.14), maar door een gebrek aan actief optreden door de Burgemeester en Wethouders verworden zowel het coalitieakkoord als de rechten van de mens tot levenloze letters.” Verwijt Nourdin El Ouali (NIDA) de coalitiepartijen Leefbaar, D66, CDA en het Rotterdams college van B&W.

Casus voor stadsbestuur om ‘actieve aanpak discriminatie’ te bewijzen

NIDA legt vandaag het vooral van discriminatie door Easypool als casus voor aan de Burgemeester & Wethouders en roept hen op tot de actieve aanpak van discriminatie die zij de Rotterdammers eerder beloofden.

“Te vaak wordt het dragen van een hoofddoek nog gezien als iets ‘onwenselijks’ of als iets ‘dat niet zou passen in dé samenleving’ en leidt dit tot discriminatie op de arbeidsmarkt. Wat gaan de burgemeester en wethouders nu werkelijk doen om deze vorm van discriminatie preventief en repressief tegen te gaan?” aldus El Ouali.

Vergelijkbaar geval deze week in Tilburg

Vorige week schikte tuincentrum Groenrijk in Tilburg nog met een sollicitante na een vergelijkbaar geval van discriminatie. Het bedrijf heeft excuses gemaakt en gaat voor al haar vestigingen centrale richtlijnen opstellen voor een representatief uiterlijk van het winkelpersoneel, inclusief ruimte voor moslima’s om een hoofddoek te dragen. Tot nu toe kende Groenrijk geen beleid op dit gebied.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief