Moslimhaat-misdrijf leidt tot hersenschudding en kneuzing

Maya-Angelou-quote

Met afschuw heeft NIDA Rotterdam kennis genomen van een ernstig haatmisdrijf dat gisteren plaats vond in Rotterdam. Niets vermoedend doet een 40-jarige Rotterdamse wachtend voor een stoplicht haar raampje open voor een man op leeftijd die op haar raampje tikt. Op dat moment scheldt de man haar uit voor ‘k*nker moslim’, hij grijpt naar haar keel, hij slaat haar herhaaldelijk en hij trekt aan haar hoofddoek (lees hier een uitgebreide beschrijving van het misdrijf: plaats, getuigen, etc. en de schriftelijke vragen die NIDA aan het college stelt). Een bericht over de gebeurtenis wordt veelvuldig gedeeld op social media.

Dader loopt vrij rond, aangifte kan pas zondag
Terwijl de vrouw met een hersenschudding en een kneuzing, zo laat de dokter weten, in shock slapeloze nachten moet doorstaan, gaat de dader vooralsnog vrijuit. Toen het slachtoffer dezelfde middag aangifte kwam doen bij de politie werd haar medegedeeld dat ze pas a.s. zondag 15 maart terug mocht komen om aangifte te doen.

Krankzinnig
NIDA bevraagt het college over het schijnbaar lakse optreden van de politie. “Terwijl het slachtoffer met een hersenschudding en een kneuzing in shock verkeert, gaat de dader vooralsnog vrijuit. Dit omdat het slachtoffer pas zondag bij de politie terecht kan voor aangifte. Dit is toch krankzinnig?”, aldus Nourdin El Ouali, voorman van het door de islam geïnspireerde NIDA.

Opkomst van moslimhaat roept om aanpak
Met enige regelmaat treft NIDA social-mediaberichten aan over haatmisdrijven gedreven door moslimhaat cq. islamofobie. De gebeurtenissen worden veelvuldig gedeeld en verspreid op internet en creëren onrust en angst in de samenleving. “Om nog meer slachtoffers en verdere onrust, angst en escalatie te voorkomen is een meer adequate en krachtige aanpak van politiek, overheid en politie nu echt geboden”, laat El Ouali weten.

Gebrekkige politieregistratie van moslimhaat
De huidige cijfers van deze haatmisdrijven van politie en discriminatiebureaus laten vooralsnog te wensen over door een gebrek aan eenduidigheid in de registratie en een gebrekkige meldings-/aangiftebereidheid. Dit heeft o.a. te maken met een gebrek aan vertrouwen in de aanpak ervan.

39% van alle Nederlandse moskeeën slachtoffer van geweld
Het enige (kwantitaitieve) wetenschappelijke onderzoek naar moslimdiscriminatie is uitgevoerd door antropologe Ineke van der Valk. Onlangs presenteerde zij de ‘Monitor moslimdiscriminatie’ waaruit blijkt dat van alle 475 moskeeën in Nederland, 39% in de afgelopen 10 jaar te maken heeft gehad met één of meerdere gewelddadige vormen van discriminatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief