Moslimhaat in Rotterdam na Charlie

De aanslagen in Parijs hebben tastbare gevolgen gehad voor moslims in Rotterdam. Verschillende moskeeën hebben doodsbedreigingen ontvangen en zijn bekogeld met verf en glas. Jongedames met een hoofddoek zijn uitgescholden, bespuugd en overgoten met bier. Eerder werd op de door duizenden gevolgde Facebook-pagina ‘Steun de PVV’ opgeroepen om ook Nederlandse moskeeën in de brand te steken. Rotterdam reageert door zich hard te maken voor veiligheid en godsdienstvrijheid.

Dreigbrief-Gultepe-moskee

Meldpunt islamofobie

Door de toename van moslimhaat is Meld Islamofobie een (landelijk) online meldpunt begonnen op Facebook. Duizenden moslims hebben hier al meldingen gemaakt van mishandeling, vernieling of teisteringen. NIDA benadrukt het belang van aangiften doen tegen elke vorm van islamofobie en moslimhaat, zodat er in de politiek meer draagvlak ontstaat voor de aanpak hiervan. Mede op aandringen van NIDA gaan SPIOR, discriminatiebureau Radar en politie een project starten om islamofobie beter te registreren in Rotterdam.

Adequate bescherming van moskeeën

NIDA riep de burgemeester eerder op om de veiligheid van moskeeën in Rotterdam met de nodige inzet en middelen te waarborgen. “Het waarborgen van onze veiligheid en onze godsdienstvrijheid is primair een taak van de overheid. Een aantal moskeeën in Rotterdam regelt nu al bijna tien jaar zelf hun eigen beveiliging na verschillende bedreigingen en gewelddadigheden. Hoogste tijd dat we als stad dit nu goed organiseren met onze moskeeën,” aldus Nourdin El Ouali, fractievoorzitter van NIDA Rotterdam. In gesprekken tussen de burgemeester, politie en moskeebesturen is afgesproken extra prioriteit te geven aan aangiftes over islamofobie en bij politiepatrouilles extra te surveilleren bij moskeeën.

CU-SGP wil waken bij Rotterdamse moskeeën

In deze moeilijke tijd hebben onze christelijke broeders een positief geluid laten horen als blijk van broederschap en begrip. Setkin Sies, voorman van de CU-SGP fractie in Rotterdam, stelde op Twitter voor elke vrijdag te gaan waken bij moskeeën om zo ook moslims in veiligheid de vrijheid van godsdienst te kunnen garanderen. “Een mooi en oprecht gebaar,” volgens El Ouali.

Setkin-Sies-twitter-oproep-beveiliging-moskeeen

Wij-samenleving

De toename van moslimhaat benadrukt het belang van investeringen in een inclusieve wij-samenleving die gestoeld is op verbinding, begrip en vertrouwen. Een wij-samenleving wordt niet verdeeld in een wij-zij langs religieuze of etnische lijnen. NIDA is ervan overtuigd dat we allemaal de verantwoordelijkheid dragen om een wij-samenleving te creëren waarin geen plek is voor radicalisering, in welke vorm dan ook. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan het bestrijden van vooroordelen, polarisatie en radicalisering. Samen bouwen we verder aan onze WIJ-samenleving.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief