Nieuwjaarsreceptie NIDA Rotterdam

NIDA vormt al meer dan een jaar onderdeel van het politieke landschap in Rotterdam! Samen blikten we als NIDA met bestuur, fractie, gebiedscommissies, leden, vrijwilligers, sympathisanten en partners terug en keken we vooruit op het komende jaar. Ook burgemeester Aboutaleb, wethouders Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd, Gezin) en Ronald Schneider (Integratie), en collega’s van diverse politieke partijen waren van de partij. We kijken terug op een bijzonder mooie avond met een rijke mengelmoes van maatpakken, khimaars, bontkragen, baarden en van alles en nog wat! Dit alles in de Wijkkeuken op Zuid onder het genot van hapjes van onze moeders uit de wijk/de hele wereld!

Bijzonder waardevolle momenten

Eén jaar geleden schreef NIDA Rotterdam zich in voor de verkiezingen en lieten we voor het eerst luid en duidelijk onze oproep horen in de stad. Het jaar is voorbij gevlogen. Bijzonder waardevolle momenten en ontwikkelingen volgden elkaar op. We wonnen samen twee zetels in de raad, hadden constructieve clashes en samenwerking in de raad met gevestigde partijen, kregen steun vanuit de raad voor allerlei ideeën en voorstellen op tal van terreinen, liepen met meer dan 10.000 samen over de Erasmusbrug voor menswaardigheid, hebben geslaagde landelijke optredens en een voorman die door de Rotterdammers is verkozen tot politicus van het jaar… We zijn dankbaar dat we samen met elkaar deze bijzondere stappen hebben mogen zetten.

Fractievoorzitter Nourdin El Ouali opende de receptie met de volgende woorden: “Om te beginnen, dit is natuurlijk niet zo zeer onze receptie. Meer dan dat, is dit ook een bijeenkomst om stil te staan bij ons éénjarig bestaan. De eerste bijeenkomst in deze hoedanigheid.” Om het belang van verbinding te benadrukken, stond Nourdin El Ouali in zijn speech stil bij de aanslagen in Parijs: “Er is maar één wij-zij. Wij, gezagsgetrouwe burgers van goede wil en zij, de radicale extremisten die geweld niet schuwen, zowel uit de islamitische hoek als uit de rechts-extreme hoek.”

Het belang van verbinding is juist in deze tijd belangrijker dan ooit. We mogen ons niet uit de weg laten slaan door idioten die de weg kwijt zijn. Samen, hand in hand, gaan we door. We trappen niet in de vallen van extremisten. Wij (!) laten ons niet opdelen in een ‘wij’ tegen ‘zij’ op basis van krankzinnige wereldbeelden. Samen bundelen we al onze positieve krachten tegen waanzinnigen die met hun vijandsbeelden ‘ons’ uit elkaar willen spelen.

NIDA, de verbindende factor

Dat het NIDA is gelukt om te verbinden in Rotterdam, blijkt uit de diversiteit binnen de NIDA-achterban. De culturele wortels van NIDA-leden verspreid zich over de uithoeken van de wereld, van de Hollandse kleigrond tot de tropen rond Paramaribo. Van de Atlas, via Cappadocië naar Kasjmier. Zelfs Amsterdammers zijn lid van NIDA Rotterdam. Een van de leden is NIDA-lid Ronald Gunst: “Er is maar één partij die al die verschillende mensen bij elkaar brengt en dat is NIDA. Mijn identiteit is veranderd natuurlijk, ik ben een ‘echte’ Hollander. Op een gegeven moment merk je ook dat de wereld om je heen veranderd en ik verander daarmee ook.”

Ook dr. Markha Valenta, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, was aanwezig en sprak de meerwaarde uit van NIDA binnen de gemeenteraad. “Als Amerikaanse, lesbische vrouw met een joods-christelijke achtergrond voel ik me verbonden met NIDA. NIDA vecht voor diversiteit en gelijkheid. Daar waar andere partijen falen om een inclusief verhaal te presenteren, weet NIDA de verbindende factor te vormen. Iemand als ik voelt zich thuis en welkom bij NIDA, net als een oudere generatie Rotterdammers, moskeebezoekers, vrouwen met en zonder hoofddoek, jongens met petjes en jong professionals. NIDA heeft een kieskring om zich heen gevormd die ongekend is in Nederland. Ik ben trots op hen.”

Foto’s nieuwjaarsreceptie

Bekijk hieronder de foto’s terug van de nieuwjaarsreceptie.

Terugblik van andere media

Verschillende mediaplatforms besteedden aandacht aan het eenjarig bestaan van NIDA. Heb je iets gemist? Hieronder kun je alles nog eens teruglezen en bekijken.

Voorbeeld-Allochtoon
Het online platform Voorbeeld-Allochtoon maakte de volgende reportage van de avond:

Zaman Vandaag
Op Zaman Vandaag verscheen een verslag waarin wordt terug geblikt op één jaar NIDA.

NTR Dichtbij Nederland
Verslaggever Yahia Yousfi was in Rotterdam om de balans op te maken van één jaar NIDA in de raad. Krijgt NIDA er nieuwe stemmers bij? En denken de Rotterdammers dat NIDA na haar eenjarig bestaan klaar is voor de Tweede Kamer?

Op 16 januari 2015 waren Bas van Noppen, Qasam Muhammad Husain en Mohamed Talbi te gast in de radiouitzending van NTR Dichtbij Nederland. Beluister het fragment hieronder terug.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief