NIDA: Drijvende tuinen redding voor wijktuinen Lloydkwartier

Lloydkwartier

Met de aanstaande nieuwbouw op het Lloydkwartier dreigt de rijkdom van de Tuin aan de Maas en de Tuin op de Pier verloren te gaan. Buurtbewoners delen de zorg voor – en de oogst van – de wijktuinen al jaren met elkaar. De in eerste instantie tijdelijke wijktuinen op braakliggend terrein zijn uitgegroeid tot een onmisbaar sociaal en ecologisch succes. Men praat weer met elkaar en bouwt er samen aan de wijk.

Drijvende tuinen op de Maas

“Het is een ongelofelijk gemis als buurtbewoners niet meer de natuurlijke en sociale vruchten kunnen plukken van deze wijktuinen”, aldus Aydin Peksert, raadslid van NIDA Rotterdam. Dankzij de wijktuinen groeien mensen naar elkaar toe, dit is volgens NIDA van fundamenteel belang voor het welzijn in de wijk en minstens zo kostbaar als de woningbouw zelf. “Vandaar onze motie met ons verzoek aan het college voor drijvende tuinen op de Maas ofwel nieuw wijkgroen op de kade. De nieuwbouw kan op deze manier doorgaan, zonder de wijktuinen te verliezen”, aldus Peksert.

Creatief idee

Het creatieve idee voor de drijvende tuinen werd deze week in de commissievergadering (Bouwen, Wonen en Buitenruimte) al geopperd door NIDA-burgerlid Bas van Noppen en kon rekenen op het enthousiasme van verantwoordelijk wethouder Sneijder: “In dit soort creatieve ideeën moeten we inderdaad de alternatieven en oplossingen hiervoor vinden.” NIDA hoopt met de motie voor de drijvende tuinen te kunnen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad a.s. donderdag.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief