Meer dan 10.000 slaan een Erasmusbrug naar mensenrechten in Gaza

Meer dan 10.000 mensen over de Erasmusbrug voor Gaza

Kleurrijk en indrukwekkend zoals meer dan tienduizend mensen op 27 juli 2014 over de Erasmusbrug demonstreerden tegen de illegale bezetting, de blokkade en het bloedvergieten in Palestina. Een diversiteit aan culturele, politieke en religieuze organisaties zeggen op deze manier letterlijk en figuurlijk een brug te willen slaan naar mensenrechten in Gaza.

Diversiteit aan sprekers

De demonstratie begon om 14:00 uur op een vol Schouwburgplein. Gepresenteerd door Nourdin El Ouali  (politiek leider, NIDA Rotterdam) deelden Nasrdin Dchar (acteur), Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid), Ineke Palm (voorzitter SP Rotterdam), Arno Bonte (GroenLinks Rotterdam), Montasser Alde’meh (onderzoeker), Lydia de Leeuw (woonachtig in Gaza), Nicole Hollenberg (BDS, boycotcampagne) een imam en een dominee  hun ervaring, inzichten en gevoelens over het onrecht in Gaza met de 10.000 demonstranten. Na een lesje leren demonstreren van Che Brandez-Tuka (activist) was de stoet klaar voor vertrek over de Westersingel richting de Erasmusbrug. De demonstranten zeggen niet weg te kunnen kijken van het onrecht, ze willen de politieke stilte hierover doorbreken en voelen de verantwoordelijkheid zich hiertegen uit te spreken.

Spreekkoren over politiek en media

Dit deed de massa luid en duidelijk met leuzen als “Palestina vrij’ en ‘No justice, no peace’ welke door de skyline van Rotterdam galmde! Verschillende Nederlandse media en pers kregen het te verduren met slogans als “Timmermans/NOS/RTL/Rutte shame on you”. Hun wordt stilte en een te eenzijdige berichtgeving verweten.

Vreedzaam en divers

De organisatie spreekt van een interreligieuze en interculturele demonstratie. Het onrecht en bloedvergieten staan centraal, dit gaat ieder mens aan en overstijgt iedere cultuur en religie. Sprekers met verschillende culturele afkomsten en levensbeschouwingen namen deel aan deze vreedzaam verlopen demonstratie.

Hijsen van de Palestijnse vlag

De demonstratie werd afgesloten met het hijsen van de Palestijnse vlag, naast het verzetsmonument in het verlengde van de vlaggenparade op de Boompjeskade. Het hijsen van de Palestijnse vlag symboliseert de dag waarop Palestina vrij en soeverein zal zijn! Die dag is na een bijzonder indrukwekkende demonstratie vandaag in Rotterdam weer een dag dichterbij!

Deze demonstratie wordt ondersteund door Youth for Palestine, NIDA Rotterdam, SP Rotterdam, GroenLinks Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Nederlands Palestina Komitee, Een Ander Joods Geluid, Stichting Palestina, Vereniging Ettaouhid, PPMS, Al Awda, stichting Palestijnse vrouwen in Nederland, Al-Israa, Palestijnse Gemeenschap Vlaardingen, PAIS, Vereniging Sloop de muur, Jaffadok, wereldburgers voor Internationaal Recht, BDS, DocP, LBM, Abvakabo (werkgroep Palestina) EMCEMO Internationale Socialisten en SPIOR.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief