Trouw: “Nida, ‘gewone Rotterdamse partij’ die haar inspiratie uit de islam haalt”

© Inge van Mill. Nourdin El Ouali, lijsttrekker van Nida, tijdens de première van de documentaire 'Mijn vader, de expat', afgelopen zondag in Rotterdam. Onder: fotopresentatie over de eerste generatie Marokkanen in Nederland.
© Inge van Mill. Nourdin el Ouali, lijsttrekker van Nida, tijdens de première van de documentaire ‘Mijn vader, de expat’, afgelopen zondag in Rotterdam.

De zaaltjes raken steeds voller en het zelfvertrouwen groeit in gelijke tred met het aantal vrijwilligers. Ook het bijzaaltje van een Rotterdams grand café waar het partijprogramma wordt gepresenteerd puilt uit. En niet alleen Rotterdammers komen kijken wat lokale ‘moslimpartij’ Nida van plan is. Zelfs geïnteresseerden uit Amsterdam en Utrecht luisteren naar lijsttrekker Nourdin el Ouali. Het geeft hem het gevoel dat veel mogelijk is. Bij de oprichting hoopte El Ouali op een zetel in de Rotterdamse raad. Dat werden er al twee, inmiddels durft hij aan drie zetels te denken.

NIDA is volgens El Ouali ook niet zomaar een partij, maar een ‘emancipatiebeweging’. NIDA – Arabisch voor stem – is ‘het integratiedebat voorbij’. Volgens het voormalige GroenLinks-raadslid houdt dat een tweedeling tussen autochtonen en allochtonen in stand. “Door de politieke polarisatie worden moslims die hier geboren en getogen zijn nog steeds weggezet als vreemdelingen.” Hij vindt dat een einde moet komen aan het Rotterdamse doelgroepenbeleid: maatregelen exclusief gericht op Marokkanen, Antillianen en Turken.

Andere speerpunten uit het Nida-programma: gratis parkeren op feestdagen (ook suikerfeest en Joods nieuwjaar), het planten van een boompje bij de geboorte van elke Rotterdammer en gebedsruimtes in openbare gebouwen.

Vergelijking met CDA

Nida is er niet alleen voor moslims, bezweert El Ouali. “Dat label zijn we gaan omarmen omdat de media ons steeds een moslimpartij noemen. Wij zijn gewoon een Rotterdamse partij. Onze inspiratie halen wij uit de islam.” Zoals het CDA zijn inspiratie uit het christendom haalt.

Politicoloog Paul Lucarnie durft een vergelijking met het CDA wel aan. Hij denkt dat een islamitische partij nu meer slagingskans heeft dan tien jaar geleden. “Je kunt een parallel trekken met de oprichting van de ARP – de voorloper van het CDA – in de negentiende eeuw. Om zo’n emancipatiebeweging te doen slagen heeft die een intellectuele elite nodig en een charismatisch leider, zoals de ARP die had in Abraham Kuyper.” Er ontstaat een voorhoede bij Nederlandse moslims, geconcentreerd in sommige stadswijken, zegt Lucarnie. “Veel moslims zijn inmiddels hbo- of academisch geschoold.”

Vooral die groep komt naar bijeenkomsten van Nida. Omid Anwari (30) studeerde politiek en overheidsmanagement. “De kracht van Nida is dat er intellectuele jonge moslims achter zitten.” Die willen nu gehoord worden. “Politiek is daarvoor de sleutel.”

Vierde plaats

Voor Nida lijkt het vooral een opgave ook lager opgeleide allochtonen aan te spreken. Die stemmen vaak niet. Anwari: “De meeste moslimjongeren geven weinig om politiek. Voor hun staat voorop: ‘hoe overleef ik?’ Politiek komt pas op de derde of vierde plaats.

Oudere moslims stemmen vaak uit gewoonte op de PvdA. Daar wil El Ouali van af. Hij liet 10.000 Valentijnskaarten drukken, gericht aan de PvdA Rotterdam. De tekst op de kaart: ‘Het zit de PvdA niet mee. Geen stemvee in onze moskee’, achterop een voorgedrukte boodschap waarin de NIDA-kiezer het uitmaakt met de PvdA. El Ouali: “Het moslimelectoraat is kritisch en divers. Geen stemvee.” Jonge moslims hebben het volgens hem gehad met de sociaaldemocraten, die één keer in de vier jaar naar moskeeën gaan om stemmen te ronselen met beloftes en subsidies.

Moulay Bouanani (26) stemt ook dit jaar PvdA, maar alleen omdat Nida in Amsterdam niet meedoet. Hij is met zijn vriendin Amal Khayati (25) in Rotterdam voor de partijbijeenkomst. De PvdA heeft de allochtone kiezer teleurgesteld, zegt Bouanani. “Het is een draaikontenpartij met het geweten van een hoer. Voor Nida is diversiteit een kracht. Moslims zijn niet zielig, wij dragen ook bij.”

Medeoprichter Mohammed Talbi van Nida was PvdA-raadslid in Rotterdam. Door het enthousiasme in Rotterdam denken hij en El Ouali stiekem al aan de Tweede Kamer. “Maar tot 19 maart richten wij al onze energie op de gemeenteraadsverkiezingen. Als het in Rotterdam, met 90.000 moslims niet lukt, dan lukt het landelijk ook niet.”

Lees het bericht in Trouw verder via onderstaande link en leer hier meer over het initiatief, de visie, de speerpunten en de concrete ideeën van NIDA voor Rotterdam.

Door: Niels Markus
Bron: www.trouw.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief