Opleving rechts-extremisme in Almere

Opleving rechts-extremisme in Almere 

De Almeerse Abou Bakr Assadik Moskee aan de Clemenceaustraat heeft begin april een dreigbrief ontvangen, met de tekst “paascadeau voor de jankerds in onze maatschappij”. Deze tekst werd op een luier geplakt en vergezeld door gescheurde pagina’s uit de Koran; het heilige boek van de moslims. In de envelop zat ook een afdruk van de omstreden Deense spotprent met de tekst “Muhammed Terrorist – Geen Islam, wel vrijheid”. NIDA Almere is hierdoor enorm geschrokken en dient schriftelijke vragen in. De partij vraagt de burgemeester extra maatregelen te nemen om de veiligheid van de moskeegangers te waarborgen.  

Raadslid en fractievoorzitter NIDA Almere, Hassan Buyatui: “We zijn enorm geschrokken. Het lijkt op een georganiseerde actie. Andere Moskeeën in onder andere Alkmaar, Culemborg, Deventer, Enschede en Rotterdam hebben namelijk ook zo’n brief ontvangen. De Moskeeën en moskeegangers maken zich zorgen over hun veiligheid. De moskeegangers worden angstiger, temeer de maand Ramadan voor de deur staat. We gaan ervan uit dat de burgemeester er alles aan doet om de veiligheid van de moskeegangers in onze stad te waarborgen. We willen extra maatregelen zien die passend zijn bij een verhoogd dreigingsniveau.”  

Verder is NIDA Almere erg bezorgd over de groeiende anti-islamsentiment in Almere. De partij wil weten of de burgemeester al dan niet een opleving ziet van rechts-extremisme in Almere. Buyatui: “Het is niet de eerste keer dat Abou Bakr Assadik Moskee te maken kreeg met dit soort anti-Islam acties. In september 2019 werden bij deze Moskee anti-Islamitische posters en spandoeken opgehangen, door de rechts-extremistische groep, rechts in verzet. In mei 2020 kwamen twee personen van diezelfde groep specifiek naar Almere demonsteren in Clemenceaustraat met de tekst ‘Geen moskee in onze straat’, terwijl ze niet eens in Almere wonen. De burgemeester moet stappen nemen om het groeiende anti-islamsentiment in Almere tegen te gaan. Daarom willen we van de burgemeester weten wat zijn beeld is daar waar het gaat om de opleving van rechts-extremisme in Almere.”

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kenmerkt het rechts-extremisme tegenwoordig zich door een mengvorm van verschillende ideologieën, waarbij het anti-Islamstandpunt de belangrijkste ideologische drijfveer is. AIVD: “Voor rechts-extremisten in Nederland vormen anti-islamideeën en het alt-rechts gedachtegoed de belangrijkste denkbeelden. Alt-rechts is het gedachtegoed gebaseerd op rassenleer.” 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief