DNA-spray en drones inzetten tegen overvallers

In de maanden oktober en november 2020 is NIDA Almere opgevallen dat de (gewapende) overvallen op met name (telefoon)winkels in Almere toegenomen zijn. NIDA fractie is erg geschrokken van deze onwenselijke ontwikkeling en stelde daarom schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.  

De partij wil weten hoe het college een einde wil maken aan deze overvallen op (telefoon)winkels. NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui: “Het doet ons denken aan de golf van winkelovervallen die Almere in de periode 2009-2010 gekend heeft. In 2010 heeft de gemeente winkeliers middels een subsidie gestimuleerd DNA douches aan te schaffen. Gezien de ernst van de situatie willen we onderzoeken of inzetten van DNA-spray een oplossing kan zijn om winkels en het winkelen weer veiliger te maken.” 

NIDA Almere wil ook onderzoeken of de politie in Almere drones de lucht in kan sturen om bij (gewapende) overvallen snel ondersteuning te kunnen bieden. Buyatui: “Deze toename van het aantal (gewapende) overvallen op (telefoon)winkels in Almere is zeer onwenselijk. We dienen hier daadkrachtig tegen op te treden, maar het lukt de politie niet om altijd voldoende blauw op straat te hebben. Een drone moet overvallers volgen zodat politieagenten meer kans hebben om ze op te pakken.”

DNA-douche
Bij het naar buiten gaan wordt de overvaller besproeid met een DNA-douche. DNA-spray is een kleurloze vloeistof waarin synthetisch DNA is verwerkt. Overvallers die ermee besproeid worden, worden onzichtbaar gemarkeerd. Bij een aanhouding van een verdachte kan de politie checken of de verdachte ook daadwerkelijk degene is die met het spul in aanraking is gekomen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief