NIDA: Bied verboden Franse moslimorganisaties toevluchtsoord in Nederland

Mensenrechtenorganisatie CCIF (Collectif Contre l’Islamophobie en France) en liefdadigheidsinstelling Baraka City – bestempeld als ‘vijanden van de Republiek’ – zijn slachtoffers van de Franse heksenjacht op het ‘islamisme’. CCIF wordt haar werk voor mensenrechten onveilig, verboden en onmogelijk gemaakt door de Franse president Macron. Nederland dient daarom het Franse CCIF en Baraka City een veilig toevluchtsoord te bieden tot de Franse regering bij zinnen komt.

Na de gestoorde en gruwelijke moord op leraar Samuel Paty heeft de Franse regering een heksenjacht geopend op het ‘islamisme’. Allerlei organisaties die nooit eerder rechterlijk zijn veroordeeld voor iets strafbaars, worden nu door de regering verboden verklaard en bestempeld als ‘vijanden van de republiek’. Zo ook een mensenrechtenorganisatie als CCIF: Collectif Contre l’Islamophobie en France, en liefdadigheidsinstelling Baraka City.  

De val van extremisten

De Franse regering loopt hiermee in de val van extremisten. In plaats van als eenheid in diversiteit op rechtvaardige wijze gewelddadig extremisme aan te pakken, slaat de Franse regering met de botte bijl om zich heen. Achter elke boom ziet de regering een terrorist. Hiermee voedt Macron de polarisatie, het onrecht en de voedingsbodem voor extremisme.

CCIF niet veilig in Frankrijk

Juist organisaties als CCIF die op alle mogelijke manieren geweld en terreur veroordeeld, wordt nu door de Franse regering verboden. CCIF is met haar werk voor gelijkwaardigheid, vrijheid en rechtvaardigheid in Frankrijk niet veilig. Ze zal haar werk buiten Frankrijk voort moeten zetten.

Van Hugenoten tot moslims

In het verleden was Nederland eerder een toevluchtsoord voor Fransen. Zoals in de 17e en 18e eeuw voor Hugenoten die in Frankrijk vanwege hun geloof werden vervolgd. Misdaden van enkelingen werden ook toen toegeschreven aan een bevolkingsgroep. In een meer rechtvaardig en tolerant Nederland vonden Hugenoten toen vrede en toekomst. Wat NIDA betreft geldt dit nu ook voor een Franse islamitische organisaties als CCIF.

Voor vrede en recht

Met onder meer ons Internationaal Gerechtshof voor Vrede en Recht en ons netwerk aan Shelter Cities kunnen we niet anders dan mensenrechtenverdedigers als CCIF een veilig verblijf bieden. Wij roepen premier Rutte en burgemeesters van Shelter Cities (zoals Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Jan van Zanen) dan ook op om organisaties als CCIF en Baraka City in Nederland een toevluchtsoord te bieden.

Nourdin El Ouali
Politiek leider NIDA

Meld je aan voor onze nieuwsbrief