NIDA Almere wil meer openbare invalidentoiletten en verschoontafels voor beperkten realiseren

Fractie NIDA Almere vaagt het college van burgemeester en wethouders onderzoek te doen naar mogelijkheden om meer invalidentoiletten en grotere verschoontafels voor (oudere) kinderen met een fysieke beperking te realiseren in de stad en specifiek in stadsgebieden waar veel mensen bij elkaar komen. De fractie diende daarvoor een motie  in. 

NIDA Almere constateert dat gemeente en Floriade BV in samenwerking met de Almeerse Adviesgroep VN verdrag in de Praktijk (ViP-Adviesgroep) op dit moment plannen hebben voor het realiseren van voldoende invalidentoiletten met grotere verschoontafels op het Floriadeterrein om het evenement Floriade in 2022 inclusiever te maken, maar er geen plannen zijn om meer invalidentoiletten in de stad te hebben. NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui: “Almere kent op dit moment maar één invalidentoilet in de openbare ruimte, wat eens niet geschikt is voor kinderen met een fysieke beperking, die door incontinentie verschoond dienen te worden. Hierdoor kunnen kinderen met een fysieke beperking niet de juiste persoonlijke verzorging krijgen wanneer zij zich in de buitenruimte bevinden.”  

NIDA Almere vindt dat het college een verantwoordelijkheid heeft als het gaat om een inclusieve stad waar ook aandacht dient te zijn voor meer invalidentoiletten in de openbare ruimte. Buyatui: “Rondom inclusie profileert Almere zich als koplopergemeente. Dit is een eer maar ook een serieuze verantwoordelijkheid. Ter bevordering van de inclusie willen we dat er snel geïnvesteerd wordt in aanpassingen gericht op verschoonvoorzieningen voor fysiek beperkte kinderen. Door het gebrek aan geschikte verschoonvoorzieningen worden ouders in sommige gevallen nu gedwongen om een uitje met hun fysiek beperkte kind vroegtijdig te beëindigen. Dit is niet goed uit te praten. Daarom pleiten we voor onderzoek, liever in samenwerking met de ViP-Adviesgroep, om meer invalidentoiletten in de stad te realiseren, vooral in stadsgebieden waar veel mensen bij elkaar komen.” 

De Almeerse ViP-Adviesgroep werkt al sinds 2016 samen met de gemeente aan een inclusieve Almeerse samenleving. De motie van NIDA Almere wordt in de raad besproken op de politieke markt van 17 september 2020. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief