NIDA Almere: wel of geen mondkapjesplicht in buitenruimte?

Om het coronavirus verder in te dammen, zou anderhalve meter afstand van elkaar houden en regelmatig handen wassen genoeg moeten zijn. Dragen van een mondkapje zou conform de huidige richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet nodig zijn, behalve in het openbaar vervoer. Het houden aan de anderhalve meter van het RIVM bijvoorbeeld in bussen en treinen is lastig. 

Recentelijke cijfers van het RIVM laten zien dat het aantal COVID-19 besmettingen weer flink is toegenomen. Vooral grote steden zijn hard getroffen. NIDA Almere is bezorgd en stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil meer weten over de situatie van het coronavirus op dit moment in Almere.

NIDA-raadslid en fractievoorzitter, Hassan Buyatui: “Met de ontwikkelingen van de laatste twee weken is er een maatschappelijke discussie ontstaan over een eventuele mondkapjesplicht. Er is angst voor een tweede golf. In de landelijke media was dan ook te lezen hoe een aantal burgemeesters hierover denken. We willen daarom graag weten of het college al dan niet reden ziet voor een mondkapjesplicht in Almere of in delen van de stad. Vooral op plekken waar het snel drukker wordt. Denk aan wikkelcentra, winkelstraten, horeca en supermarkten.”

Als er aanleiding voor is, wil NIDA Almere dat het college overgaat tot een mondkapjesplicht in de buitenruimte. Buyatui: “Het dragen van mondkapjes in de buitenruimte verplichtstellen is wel te rechtvaardigen wanneer blijkt dat het aantal COVID-19 besmettingen in de stad of in de regio blijft toenemen ondanks geldende maatregelen van het RIVM. We kiezen voor de gezondheid van alle Almeerders.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief