NIDA Almere vraagt het college afstand te nemen van Zwarte Piet

NIDA Almere vraagt het college van burgemeester en wethouders openlijk afstand te nemen van Zwarte Piet. Daarvoor diende de partij schriftelijke vragen in. De partij zegt dat Zwarte Piet door vele Almeerders als zeer kwetsend, discriminerend en racistisch ervaren wordt. Volgens NIDA Almere is Zwarte Piet niet meer van deze tijd.

De voorloper van NIDA Almere, Fractie Buyatui, had in 2019 ook schriftelijke vragen aan het college gesteld om aandacht te vragen voor de maatschappelijke discussie over de racistische elementen in de verschijning en rol van Zwarte Piet. Het college gaf toen aan deze maatschappelijke discussie goed te volgen en de uitkomsten die eruit voortvloeien met betrokken instanties te bespreken. NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui: “De discussie over racisme en discriminatie  domineert deze dagen wederom het maatschappelijk debat. De afgelopen twee weken zijn er in verschillende steden grote demonstraties georganiseerd tegen racisme en discriminatie. Tijdens zo’n demonstratie in Almere (Ally tegen racisme) op 14 juni 2020 werd door verschillende sprekers de uitspraak gedaan dat Zwarte Piet een racistisch karikatuur is. Met deze ontwikkelingen wil NIDA Almere weten hoe het stadsbestuur op dit moment denkt over de omstreden figuur van Zwarte Piet.”

De partij wil daarnaast dat het college op alle mogelijke manieren een inclusief sinterklaasfeest voor alle Almeerse kinderen stimuleert. Buyatui: “Rassendiscriminatie dient krachtig en met alle mogelijke middelen bestreden te worden. We zien daar een rol voor het college weggelegd. Wat ons betreft zou het college enkel moeten bijdragen met zowel middelen als fysieke deelname, wanneer bij het Sinterklaasfeest geen Zwarte Pieten aanwezig zijn.”

Het college heeft 30 dagen de tijd om de vragen van NIDA Almere te beantwoorden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief