College laat kwetsbare Almeerders in de kou

College van burgemeester en wethouders laat Almeerse schoolgaande kinderen en jongeren, die niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs te kunnen volgen, in de kou staan. Dat is de conclusie van NIDA Almere.

In verband met onderwijs op afstand heeft de Rijksoverheid eind maart 2020 extra steun aangekondigd voor kwetsbare leerlingen. Er is 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat scholen en gemeenten kinderen in een kwetsbare omgeving extra kunnen ondersteunen. De Almeerse scholen zijn door de gemeente snel geholpen aan verklaringen om in aanmerking te komen voor extra laptops, maar de inventarisatie die de scholen gemaakt hebben, blijkt niet goed te zijn gegaan. Waardoor er nu leerlingen zijn die nog steeds niet de beschikking hebben over een laptop.

NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui: “Vanaf dag één van onderwijs op afstand bereiken ons berichten van leerlingen uit minimagezinnen die geen eigen laptop hebben en dus ook niet zo goed kunnen meedoen met alle lessen. Daarom hebben we schriftelijke vragen ingediend om extra aandacht te vragen voor deze kinderen. In de beantwoording ontkent het college niet dat er op een aantal scholen problemen kunnen zijn, maar het college legt de verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen zelf. Dit is natuurlijk onacceptabel! Het college is net zo verantwoordelijk.”

De scholen zijn gedeeltelijk open of gaan binnenkort open, maar NIDA Almere vindt dat werken op een elektronische leeromgeving niet meer weg te denken uit het onderwijs. NIDA Almere start daarom een meldpunt kwetsbare Almeerse kinderen om zoveel mogelijk schoolgaande kinderen en jongeren uit minimagezinnen aan een laptop te helpen. De intentie van NIDA Almere is om te voorkomen dat er een tweedeling in het Almeerse onderwijs ontstaat. Buyatui: “Zelfs als scholen weer open gaan, zal er altijd online gewerkt moet worden. Scholen hebben geïnvesteerd in allerlei digitale toepassingen die ze voor altijd zullen blijven gebruiken. Als NIDA zijn we daarom van oordeel dat alle Almeerse schoolgaande kinderen en jongeren permanent over een eigen computer, laptop of IPad moeten beschikken. Een laptop is geen luxe meer, maar noodzaak! NIDA Almere komt daarom met een eigen meldpunt kwetsbare Almeerse kinderen.”

NIDA Almere roept iedereen op die een leerling aan een computer, laptop of IPad kan helpen om dit bij de partij kenbaar te maken via almere@nida.nl.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief