Unieke raadsinstallatie NIDA-burgerlid Elvin Rigters: check de foto’s!

In de Rotterdamse raadszaal alleen samen met de burgemeester. Donderdag 23 april 13:00 u. zal Elvin Rigters (burgerlid NIDA Rotterdam) er zijn belofte voor het burgerlidmaatschap afleggen. Zonder raadsleden, zonder familie, vrienden of pers. Vanwege de coronacrisis vindt de raadsvergadering digitaal plaats. Maar de belofte van nieuwe raads- of burgerleden neemt de burgemeester ‘als vanouds’ af in de raadszaal. Maar dit keer dus #alleensamen.

Elvin Rigters (42) en de burgemeester zijn geen onbekenden voor elkaar. Ook de raadszaal is hem niet vreemd. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 debatteerde hij bij Nieuwsuur met verschillende lijsttrekkers op thema’s als armoede, samenleving en cultuur. Als inspreker sprak Rigters de afgelopen jaren vaker de burgemeester en raadsleden toe in de raadszaal.

Onterechte massa-arrestatie

Zoals na de onterechte massa-arrestatie van 198 anti-racisme demonstranten bij de Rotterdamse sinterklaasintocht in 2016. ‘Onterecht’ dus, zo oordeelde ook de Algemene Bezwaarschriftencommissie (feb. 2018). Rigters (betrokken bij Kick Out Zwarte Piet) was één van de organisatoren en woordvoerder namens de demonstranten. De burgemeester accepteerde de uitspraak en zou werken aan verbetering van de protocollen voor een noodbevel.

 

Maak kennis met Elvin Rigters

Racisme

Of Rigters en de burgemeester nog eens op die manier tegenover elkaar zullen staan is de vraag. Bij de Rotterdamse sinterklaasintocht is in 2018, mede na jarenlang aandringen van zijn partij NIDA, ‘zwarte piet’ voorgoed uitgezwaaid. “Maar zwarte piet is ook in Rotterdam helaas nog steeds geen verleden,” stelt Elvin Rigters. In sommige wijken vinden er nog steeds gesubsidieerde intochten met zwarte pieten plaats. “Het zijn de laatste stuiptrekkingen, nog even doorzetten,” aldus Rigters. Hij sluit acties hiertegen in de toekomst dan ook niet uit. “Zowel in de stad als in de raad, in woord en daad.”

Radicale gelijkwaardigheid

Elvin Rigters is vader van een zoon. Geboren en getogen Rotterdammer. Hij is in het dagelijks leven regisseur en geeft trainingen: “Ik ben van het slag mensen, opgegroeid onder het bewind van een moeder die altijd zei: ‘Ja je hebt een kleur, dus je moet twee keer zo hard werken als witte mensen’. Ik wil dat niet doorgeven. Ik wil mijn kinderen meegeven dat ze even hard moeten werken als anderen en daarvoor hetzelfde behandeld willen worden. Alle respect naar degenen die voor ons zijn geweest, maar die denkwijzen van wij moeten twee keer zo hard werken, houdt ongelijkheid in stand en ik ben voor radicale gelijkwaardigheid.”

Armoedebestrijding, samenleving en cultuur

Elvin Rigters zal als NIDA-burgerlid deelnemen in de raadscommissie WIISA op de thema’s Werk, Inkomen, Integratie, Schuldenaanpak en Armoede. Daarnaast adviseert hij de fractie ook op het thema Cultuur.

 

Check hieronder de foto’s!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief