College: ouders moeten hun opvoedverantwoordelijkheid nemen!

Het college van burgemeester en wethouders in Almere deelt de constatering van de fractie NIDA dat het aantal steekincidenten in de stad, waarbij scholieren betrokken zijn, steeds toeneemt. Het college spreekt ook van een zorgelijke ontwikkeling. Dat schrijft het college in reactie op schriftelijke vragen van het NIDA-raadslid Hassan Buyatui over dit onderwerp.

Om de steekincidenten onder minderjarigen in de stad in te dammen, werkt het college aan een maatwerkgerichte aanpak van deze doelgroep. Het college vindt ook dat de ouders van scholieren die messen dragen, medeverantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun kinderen. Het college vraagt daarom de gemeenteraadsfracties om hulp door samen met hun achterban waar mogelijk ouders te activeren om hun opvoedverantwoordelijkheid te nemen.

NIDA Almere is ongerust over het messenbezit onder scholieren en wil daarover snel in gesprek met het college. Buyatui: “Gebleken is dat de gemeente nog geen beleid heeft om dit probleem effectief te kunnen aanpakken, terwijl het college ook van een zorgelijke ontwikkeling spreekt. Het college kondigde gelukkig een maatwerkgerichte aanpak. Die moet wat ons betreft heel snel naar de raad komen. Een gesprek hierover met het college lijkt me zinvol: welke kant gaan we nou uiteindelijk op? Een lokaal messenverbod, preventief fouilleren of ouders verantwoordelijk stellen voor het gedrag van hun kinderen?”

 

Update (12 maart 2020) : In een besloten bijeenkomst op 19 maart as. zal het college de raad nader informeren over deze aanpak.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief