Maiden Speech Bas van Noppen over Parkhaven!

Rotterdam, maandag 3 februari

Op donderdag 30 januari besloot de gemeenteraad over de ontwikkeling van Parkhaven. Een discussie waarin allerlei uitdagingen rondom woningmarkt, groen, verduurzaming, gentrification en mobiliteit samenkomen. Lees hieronder de debuutbijdrage van kersvers raadslid Bas van Noppen terug: over waarom NIDA tegen het plan heeft gestemd:

 

 

Een artist impression van hoe Parkhaven eruit komt te zien: de omgeving van de Euromast omringd door bijgebouwde woningen

Voorzitter,

Rotterdam groeit, maar is Rotterdam ook in bloei?

Als je wil dat bomen, struiken en bloemen die groeien, ook blijven bloeien, dan moet je ze op een goeie manier snoeien.

De stad Rotterdam groeit in bewonersaantal, naam en faam. En daarmee groeit ook de druk op de woningmarkt. Als je die groei niet sociaal, duurzaam en inclusief vormgeeft, dan groeien de kloven in de stad mee. Dan groeien de kloven tussen arm en rijk, tussen ‘zij’ en ‘wij’ en tussen mens en natuur.

En precies dit zien we ook gebeuren met de woningbouwplannen in Parkhaven. Het vertrekpunt gaat te veel uit van een blinde focus op méér economische groei. Terwijl er letterlijk wordt gesnoeid in groen. De onbetaalbaarheid van de woningen wordt verbloemd met oogverblindende artist-impressions. En door de druk om te bouwen en de door onszelf aangepaste spelregels lopen we steeds meer aan de leiband van projectontwikkelaars en investeerders.

Dit alles gaat ten koste van een andere ontwikkeling van dit gebied. Een ontwikkeling waarin je wellicht iets snoeit in het financieel rendement voor de ontwikkelaar, maar juist ruimte creëert voor een meer sociale, duurzame en inclusieve opbrengst en bloei voor de stad.

En na een eerste ronde aan kritiek wordt het plan voor Parkhaven dan wel ietsje beter. Ietsje socialer, ietsje meer groen en wellicht ietsje pietsje minder rendement voor de investeerders. Maar het vertrekpunt blijft: er is te veel focus op het financiële groeiplaatje en kale targets, en te weinig voor de sociale, duurzame en inclusieve bloei van de stad.

Daarvoor moeten we echt bij de start van dit soort projecten, en bij de woonvisie als geheel, anders en creatiever gaan kijken en bouwen. Sociaal-, duurzaam- en inclusief-bouwen moet de grondslag vormen van de bouwplannen en visie, niet als iets sympathieks voor erbij.

Dus in de kern vanuit:

een veel betere relatie met de natuur en dit geval het park;
een betere relatie tussen hoogbouw en OV-knooppunten;
zelfbewoningsplicht;
meergeneratiewoningen;
en nieuwe vormen van schuldenvrije huurkoop.

En je zou ook creatiever kunnen kijken naar, bijvoorbeeld in dit plan, uitbreiding van de kade en zélfs van het park en woonvormen op water.

Maar ook, meer algemeen, een hervorming van de OZB-belasting, is volgens NIDA nodig voor een meer sociale woningmarkt die ten goede komt aan de bloei van de stad, voor alle Rotterdammers. Hiervoor werkt NIDA aan een initiatiefvoorstel voor uw raad.

Het zijn allerlei voorbeelden van voorstellen van NIDA die beter tot hun recht zouden moeten komen in zo’n project als Parkhaven, wil NIDA er voorstander van zijn. Ik hoop persoonlijk met u als raad en met de verantwoordelijk wethouders, de handen hiervoor in één te zullen slaan. En ik hoop dat het ons lukt om samen meer kritisch en vernieuwend te kijken naar en werken aan de ontwikkeling, groei én bloei van Rotterdam.

Dank u wel

Lees hieronder meer!

https://www.ad.nl/rotterdam/een-dilemma-lieve-linkse-groentjes-is-niks-meer-dan-een-kutsmoes~a7d7af22/

https://www.ad.nl/rotterdam/groen-licht-voor-640-woningen-naast-de-euromast~a2aad1e4/

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief