Winkelen, vieren en herdenken als eenheid in diversiteit

Offerfeest & zondagsrust: winkelen, vieren en herdenken als eenheid in diversiteit

Check de video!👇🏼Wait for it … 🤦🏻‍♀️In 2019 valt Offerfeest op een zondag. In Rotterdam zijn winkels buiten de 'toeristische gebieden' op zondagochtend gesloten uit respect voor de zonsdagsrust. Op initiatief van NIDA wordt het Offerfeest nu erkent in de winkeltijdenverordening. Slagerijen die offervlees verkopen op de dagen van het Offerfeest mogen hiervoor speciaal op zondagochtend open. Op deze manier respecteren we het offerfeest én respecteren we de zondagsrust. Als eenheid in diversiteit omarmt Rotterdam zo de diverse vormen van spiritualiteit die onze stad rijk is… Ja toch? Of niet dan …#*@!?! 🤦🏻‍♀️Meer info: https://bit.ly/2AQoK6o

Geplaatst door NIDA op Dinsdag 4 december 2018

Rotterdam, vrijdag 30 november 2018 | Gisteren stemde de Rotterdamse gemeenteraad over NIDA’s initiatiefvoorstel: Winkelen, vieren en herdenken als eenheid in diversiteit. In dit artikel lees je alles over de bedoeling van dit voorstel en de uitkomst van het debat en de stemming. Bereid je voor op een anti-climax. 

De Winkeltijdenverordening zorgt ervoor dat we rekening houden met elkaar op de momenten dat we kunnen winkelen. De verordening houdt hierbij ook rekening met belangrijke dagen van rust, feest en herdenking. Zoals Nieuwjaarsdag, Dodenherdenking, de zondagsrust of Allerzielen.  Maar dit kan hier en daar nog beter. Zo wordt er nog geen rekening gehouden met een feest als offerfeest. Dit is van belang op bijvoorbeeld het moment dat offerfeest op een zondag valt en slagerijen al op zondagochtend open moeten voor de levering van offervlees. Dit gebeurt eens in de paar jaar en toevallig is dit op zondag 11 augustus 2019 ook het geval. Om ook rekening te houden met het offerfeest dient NIDA een initiatiefvoorstel in.  

Offerfeest uit de gedoogsfeer

In eerdere jaren werd dit in de praktijk gedoogd en ook kun je voor individuele gevallen elke keer opnieuw om ontheffing vragen. Maar met dit initiatiefvoorstel haalt NIDA het offerfeest uit de gedoogsfeer, besparen we een hoop bureaucratisch gedoe en dragen we met deze erkenning bij aan een meer inclusieve winkeltijdenverordening. Dit voorstel kost de gemeente dus geen enkele euro, het bespaart juist een hoop ambtelijke rompslomp en draagt bij aan een meer ontspannen en inclusieve samenleving, waarin we samen winkelen, vieren en herdenken, als eenheid in diversiteit.

Wethouder ziet meerwaarde 

Wethouder Kathmann (PvdA), verantwoordelijk voor Economie, ziet meerwaarde in dit initiatiefvoorstel, en na inschakeling van haar ambtelijke ondersteuning is de formulering ervan ook in technisch juridische zin verbeterd. De wethouder heeft daarbij ook aangegeven dat de Winkeltijdenverordening in deze periode waarschijnlijk grondig herzien zal worden en dat ook daarvoor het belangrijk is dat ook de aspecten in dit initiatiefvoorstel worden meegenomen.

DENK, D66 en Leefbaar gooien roet in het eten 

Het initiatiefvoorstel is twee keer eerder besproken (op 19-09-2018 en 17-10-2028) in vergaderingen van de raadscommissie EDEM (Economie, Duurzaamheid, Energietransitie en Mobiliteit).  Er was in eerste instantie een raadsmeerderheid voor dit voorstel. Maar een later ingediend initiatiefvoorstel van DENK, D66 en Leefbaar gooit roet in het eten. Deze partijen vinden dat de overheid de economie volledig vrijbaan moet bieden en geen rekening dient te houden met religie. De zondagsrust zal als het aan deze partijen ligt in z’n geheel afgeschaft worden. NIDA zal hier op een later moment haar licht op schijnen. Wel weten we dat hierdoor D66, haar steun voor het initiatiefvoorstel van NIDA heeft ingetrokken. Uiteindelijk kwam het initiatiefvoorstel van NIDA één stem tekort voor een raadsmeerderheid. 

Vóór: NIDA, GroenLinks, PvdA, DENK, SP, CDA, CU-SGP 
Tegen: Leefbaar, D66, VVD, PVV, PvdD

Bijzondere waardering voor partijen als CDA en CU-SGP voor hun inclusieve houding in deze.  

‘Seculier’ of ‘anti-religieus’?

Het afschaffen van de zondagsrust staat dichter bij het ‘seculiere’ D66, dan rekening houden met zowel de zondagsrust als het offerfeest, zoals NIDA voorstelt. Het moge duidelijk zijn dat een NIDA met een D66 van inzicht verschilt over hoe een ‘seculiere overheid’ zich dient op te stellen. ‘Seculier’ betekent voor NIDA ‘neutraal’ en dat betekent niet ‘anti-religieus’ of ‘staats-atheïsme’. We weten nog niet hoe de discussie over de zondagsregeling uiteindelijk zal uitpakken. Wordt vervolgd. 

Pijnlijk

Het is pijnlijk om te zien hoe een aantal partijen in de kramp schieten zodra we neigen meer rekening te houden met diversiteit en de islam in het bijzonder. Dan wordt er opeens heel ingewikkeld gedaan over wat ‘seculier’ zou betekenen of wordt ervoor gekozen dan maar met geen enkele religie rekening te houden. Zo wordt er in dit geval voor gekozen om de zondagsregeling in z’n geheel af te schaffen en we schaven het eerder ook met (christelijke) feestdagen in het parkeerbeleid. We willen juist laten zien hoe we als stad in al onze diversiteit rekening houden met elkaar. We kunnen op dit soort thema’s met dit soort maatregelen een voorbeeld zijn voor de rest van het land, Europa en zelfs de wereld. Tot nog toe een gemiste kans. Maar we houden vol.   

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief