Respijt moskee Ayasofya?

Rotterdam, 28 sept. 2017 | Hoe gaan we als gemeente om met een maatschappelijke partner, een religieus-culturele vereniging met 950 moskeegangers, die door huisvestingsproblemen op straat dreigt te belanden? 

We bespraken de kwestie Ayasofya eerder in een Actualiteitenraad (agendapunt 6b) en met schriftelijke vragen. De situatie van sociaal cultureel centrum Ayasofya met 950 moskeegangers is helder:

Het oorspronkelijke pand van AyaSofya moest gerenoveerd worden. Het centrum verhuisde daarom tijdelijk naar een tussenlocatie. De verbouwing liep uit door allerlei problemen met de aannemer. Het duurt nog enkele maanden, maar de gemeente wil nu Ayasofya uit de tussenlocatie zetten, zodat de gemeente deze locatie op de markt kan verkopen en er meer geld mee kan verdienen. Ayasofya vraagt om coulance en respijt, maar de gemeente vindt het wel welletjes geweest. Nu moet zelfs de rechter erbij komen. Komende maanden volgt er een uitspraak. Maar ondertussen volgt niet lang na die uitspraak de oplevering van het oorspronkelijk pand.

De raad spreekt zich uit

En ja er zullen vast en zeker wel eens zaken beter georganiseerd kunnen worden vanuit zo’n vrijwilligersorganisatie. Maar is dit de manier waarop we met maatschappelijk partners willen samenwerken? Daarom hebben NIDA en SP een tweeminutendebat over deze kwestie aangevraagd met het verzoek aan de raad om zich hierover uit te spreken.

Een maatschappelijk partner

De motie van NIDA, SP en PvdA gaat over hoe we als raad vinden dat een gemeente zich in dit soort onenigheden met maatschappelijk partners dient op te stellen. Het gaat hier niet om een of ander maatschappelijk onverantwoord commercieel bedrijf. Nee, het gaat om een vrijwilligersorganisatie in onze stad die met pijn en moeite een waardevolle religieuze en culturele vereniging draaiende houdt.

Empatisch of economisch?

De vraag die NIDA voorlegt aan de raad is dan ook: Tonen we ons als gemeente empathisch en flexibel en bieden we coulance in dit soort gevallen. Of zeggen we als gemeente: nee. Afspraak is afspraak. En benaderen we zoiets vanuit eigen economisch korte termijn belang. Het Leefbaar-D66-CDA-college kiest vooralsnog helaas voor het laatste.

Uitslag

De indieners van deze motie kiezen voor empathie, flexibiliteit en coulance. En iedereen die voor stemt doet dat ook. Uiteindelijk behaalde de motie geen raadsmeerderheid. Leefbaar, D66, CDA, VVD en CU-SGP stemmen tegen. PvdA, SP, NIDA, GL en PvdD stemmen vóór.

Schermafbeelding 2017-10-02 om 14.30.18

Rechter

De rechter zal later in het jaar zich over deze kwestie uitspreken.

Zie hier (agendapunt 7b) het hele debat terug.

De Telegraaf schreef er op 29 september 2017 onderstaande artikel over:

Schermafbeelding 2017-10-02 om 14.51.11

Update: Maandag 23 oktober 2017

De gebeden van moskee Ayasofya zijn verhoord. De gemeente zette bijna 900 moskeebezoekers op straat. Ondanks protest vanuit NIDA. De moskee stapte naar de rechter en krijgt nu gelijk! Eind vorige week heeft de rechter het besluit genomen om Ayasofya respijt te verlenen, de stichting mag tot uiterlijk 1 juli 2018 in het pand blijven. Check de video hieronder!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief