NIDA-strijder van de maand: Ibrahim Atmaca!

Rotterdam, 4 juni 2017 | NIDA-strijder van de maand. Deze rubriek zet stille krachten van NIDA achter de schermen (leden, medewerkers, ondernemers en/of vrijwilligers) in de spotlight. De NIDA-Topper van deze maand is… *tromgeroffel* broeder Ibrahim Atmaca (eigenaar van Homie Food)! 

thumbnail_image

Ibrahim Atmaca, NIDA-ondernemer, Homie-boy en NIDA-‘burger’ 

Ik heb deze maand het genoegen gehad om broeder Ibrahim Atmaca te interviewen . Hij is door de bestuursleden van NIDA unaniem verkozen tot NIDA-strijder/ondernemer van de maand. Voor het interview heb ik met Ibrahim afgesproken in zijn eigen restaurant/halal genotspaleis Homie Food in hartje Rotterdam. Interview ik eindelijk iemand op een plek waar ik heerlijk kan eten en drinken en waar de geïnterviewde de eigenaar van is: ben ik aan het vasten vanwege de Ramadan! 🙂

Broeder Ibrahim werd geboren op 29 januari 1993 in het Sint Fransicus Gasthuis te Rotterdam. Hij is van Koerdisch afkomst, zijn ouders komen uit Urfa (Turkije). Hij is ma sha Allah maar 24 lentes jong, maar heeft nu al behoorlijk wat levenservaring! Ibrahim heeft vanaf jonge leeftijd heel veel beleefd en meegemaakt en is daardoor vroeg volwassen geworden. Tot zijn 10e levensjaar woonde hij in Rotterdam Noord, vervolgens verhuisde hij met zijn familie naar Capelle aan den IJssel, waar zij de eerste bewoners van de nieuwbouwwijk Fascinatio waren. Demografisch en sociaal-cultureel een enorme verandering, hetgeen op Ibrahim en zijn ontwikkeling een enorme impact heeft gehad.

In zijn jonge jaren had hij weinig met school. Hij verzuimde heel veel. Ibrahim begon al heel vroeg (toen hij 11 à 12 jaar oud was) met werken en dat interesseerde hem meer dan de schoolbanken. Hij begon met heitjes voor een karweitje als schoonmaakklusjes voor bekenden, die hij op die manier hielp. Rond zijn 13e begon hij bij een döner/kebab zaak aan de Zwart Janstraat. Daar leerde hij op een ambachtelijke wijze döner kebab maken . Hij vond het sociale en ambachtelijke aspect ervan heel leuk. Naast zijn school en werk bij de döner kebab zaak, kocht hij ook spullen in uit andere landen (o.a. schoenen uit China) en verkocht deze hier aan o.a. leerlingen en docent (maatschappijleer) op school; een echte young hustler dus!

Ondernemerschap

Op zijn 16e haalde Ibrahim zijn moeder over om een snackwagen te kopen en die samen te runnen in Rotterdam Centrum. Financieel ging het steeds beter en zo hebben zij die na een tijdje ook weer verkocht. Hierna kochten ze een bakkerij op de Nieuwe Binnenweg. Dit was in een periode dat Ibrahim met de dag leefde, losbandig en niet echt praktiserend moslim was. Wegens vele omstandigheden ging het heel slecht met de bakkerij. Uiteindelijk hebben ze die met veel verlies doorverkocht. Voor het eerst maakte Ibrahim kennis met de donkere kant van het ondernemerschap en ervoer hij op zeer jonge leeftijd dat het ook fout kan gaan.

Ibrahim struinde destijds het ene na het andere feestje af. Hij nam geen verantwoordelijkheid voor zijn leven en was heel ver verwijderd van de Ibrahim die hij ooit zou worden. Vanaf zijn 15e tot zijn 18e leefde Ibrahim als een volwassen party animal. Hij kwam op feestjes waar hij eigenlijk niet eens mocht zijn. Hij maakte de meest gekke feesten mee.

Op een dag liep Ibrahim van Club Vie na een avondje stappen naar huis. Met de auto was het een aantal keren fout gegaan, dus vandaar dat hij ging lopen. Hij was een beetje uitgekeken op het uitgaansleven. Hij was nog maar 18 jaar oud, maar hij vond het allemaal niet meer interessant. Onderweg naar huis hoorde hij dat mensen allemaal bij hun namen geroepen werden: Jan, Kees, Piet, etc. Hij heette Ibrahim. Ineens besefte hij dat er in zijn leven duidelijk iets moest veranderen. Dit was niet de Ibrahim die hij hoorde te zijn! Hij moest en zou die innerlijke leegte vullen. Toen begon hij met zoeken.

Innerlijke zoektocht

Ibrahim begon zijn zoektocht bij de Iskender moskee. Hier werd hij omgeven door broeders die hem hielpen met zijn zoektocht naar zijn ware identiteit. Hij wilde antwoorden vinden op vragen die hij had en nam niet alles zomaar als vanzelfsprekend aan. Hij was en is altijd erg kritisch. Hij bezocht ook vele stromingen binnen de islam. Hij moest weten waarom en waarin hij geloofde! Hij schreef zich in bij de Islamitische Universiteit Rotterdam. De IUR zorgde voor een ommekeer in zijn leven. Hij werd een praktiserende moslim. Hij leerde de Heilige teksten in de juiste context te zien en de theorie te koppelen aan de praktijk. Hij was ook heel actief in de studentenverenigingen. Met broeders samen reisde hij ook naar het buitenland (Turkije, Egypte) op zoek naar antwoorden en wijsheid. Tijdens zijn studie bij de Islamitische Universiteit Rotterdam kwam hij spontaan op het idee om Arabisch te leren om schriften direct te begrijpen en zelf te interpreteren.

Zonder planning en voorbereiding vloog hij naar Egypte in de periode vlak nadat de militaire coup had plaatsgevonden en er heel veel spanningen waren. Ibrahim had lange krullende haren, een lange baard en hij was daar om Arabisch te leren en kennis te vergaren. Hij leefde er in de armere wijken van het land en werd als buitenlandse student vanwege zijn uiterlijk vaak aangehouden. De politieke situatie was uiteindelijk zelfs zo gespannen en de achterdocht zo groot dat Ibrahim het land werd uitgezet. De instanties vertrouwden hem niet.

Schermafbeelding 2017-06-06 om 12.39.39

Homie Food!

Terug in Nederland ging Ibrahim verder met zijn studie en maakte hij ook zakelijke plannen. Hij maakte een uitgebreid bedrijfsplan en noteerde alle facetten van het bedrijf dat hij wilde gaan realiseren. Wat voor Ibrahim erg belangrijk was, was om een restaurant te beginnen dat alle mensen, moslims en niet moslims, bij elkaar zou brengen onder het genot van het universele bindingsmiddel…LEKKER ETEN!!! Het idee voor Homie Food was geboren…!

Homie bestaat inmiddels bijna een jaar en is zowel door moslims als niet moslims zeer positief ontvangen, zowel in Rotterdam als ver daarbuiten. Homie biedt tegen zeer schappelijke tarieven een zeer uitgebreid menu met eerlijke, kwalitatieve, snelklaar- gerechten, die passen bij het stedelijke leven.

Motto van Homie: Het aanbieden van huiselijke, vriendelijke, kwalitatieve en broederlijke Halal (dagverse) gerechten op zijn Urban Halal Rotterdams. 

In de toekomst wil Ibrahim een groot restaurant openen met gerechten van topkwaliteit, ambachtelijk en zoals gerechten horen te zijn.

In NIDA ziet Ibrahim eigenlijk ook voor een deel zichzelf. Zoals hij met zijn zaak is, omarmt NIDA ook iedereen en maakt de partij geen onderscheid tussen mensen qua uiterlijk, afkomst, religie, stroming etcetera. Hij kent de raadsleden (Nourdin el Ouali en Aydin Peksert) al langer. Hij volgde NIDA van dichtbij en als NIDA-lid steunt hij NIDA ook enorm. In de toekomst hoopt Ibrahim zelf ook politiek actief te zijn, maar daar vind hij de tijd nog niet rijp voor.

Tot slot dank ik Ibrahim namens heel NIDA voor zijn steun aan NIDA. Moge Allah jou belonen voor alle mooie dingen die je doet en moge Allah jou, je geliefden en je onderneming zegenen!

Allen een hele fijne, zorgeloze, mooie en gezegende Ramadan toegewenst!

Ramazan Aydogan

Algemeen Bestuurslid NIDA

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief