Wake voor Aleppo in Rotterdam

schermafbeelding-2017-01-02-om-16-05-01

Rotterdam, 16 december 2016 | Aleppo staat in brand! Het onvoorstelbare leed en drama houdt niet op. Het neemt zelfs toe. Onschuldige burgers worden blootgesteld aan bommenregens, executies en verkrachtingen. De inwoners van Aleppo hebben een noodkreet geuit. Meer dan ooit heeft de stad ieder mens van goede wil nodig. We moeten opstaan. Vanuit het platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen organiseerde NIDA i.s.m. Warmte voor Syrie op 16 december een Wake voor Aleppo: #StandWithAleppo.  

De bijeenkomst is een steunbetuiging en vond plaats op Plein 1940 bij het beeld van ‘De Verwoeste Stad’.

Het was een ingetogen en ontroerende bijeenkomst. Het was goed, zo’n 300 oude en nieuwe vrienden bijeen. De onderlinge solidariteit tussen Rotterdammers en Syriers voelde goed. Een imam, een dominee, Nourdin, dichters voor vrede en veel Syriers spraken. Emoties weden geuit in leuzen, liederen en dans. We ontstaken lichtjes tegen de duisternis die in Syrie gaande is. Het was mooi. We gaan door.

Onze Syrische vrienden, in en buiten Rotterdam voelen de behoefte om vaker bijeen te komen. Zij voelen zich verscheurd tussen Syrie en Nederland. Samen delen we in de pijn en proberen we het leed te verzachten. Als Rotterdammers weten we hoe het is om kapot gebombardeerd te worden. Het beeld de verwoeste stad is een herinnering aan deze Rotterdamse geschiedenis. 

In Syrie voltrekt zich een grote humanitaire ramp. De wereld heeft gefaald. haar optreden heeft het conflict alleen maar verlengd. Er is een oorlog, een machtsstrijd gaande waar de mensen in Syrie de dupe van zijn. Meer dan 280.000 doden, 13,5 miljoen mensen op de vlucht. Er is meer humanitaire steun nodig. Een vreedzame oplossing. En een ruimhartige opvang van vluchtelingen.

Foto’s en delen van dit bericht komen voort uit updates van Rotterdam verwelkomt vluchtelingen, Ineke Palm (vice-voorzitter gebiedscommissie Delfshaven) en Mohammed Menouar (NIDA-gebiedscommissielid Noord). Dank!  

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief