Islamofobie en (moslim)discriminatie in #raad010

Rotterdam, 24 november 2016 | Op woensdag 23 november 2016 besprak de Rotterdamse raad in de gedeelde commissies WIPV en VOF de onderzoeksresultaten, samen met het jaarlijkse discriminatie-rapport van anti-discriminatiebureau Radar.

In juni 2016 presenteerde SPIOR de resultaten van het rapport ‘Islamofobie in Zicht’ in Rotterdam. Na aandringen van NIDA had de gemeente Rotterdam in het jaar ervoor de nodige middelen vrijgemaakt voor deze pilot om Islamofobie en moslimdiscriminatie beter te melden en registreren. SPIOR registreerde 174 meldingen van moslimdiscriminatie. Dit terwijl Radar in 2015 maar 44 incidenten optekende en de Rotterdamse politie 41. Het vermoeden van ‘onderrapportage’ bestond al langer, zegt hoogleraar Han Entzinger, die de studie begeleidde. “Voor het eerst is dat nu ook aangetoond.”

‘We doen al genoeg’

De strekking van de commissiebespreking is dat het college geen reden ziet om de aanpak van discriminatie, waaronder moslimdiscriminatie, te intensiveren. Dit in tegenstelling tot de onderzoekers, SPIOR, Radar en verschillende politieke partijen in de raad. Een meerderheid aan partijen in de raad vond de bespreking en inzet van het college vooralsnog echter niet bevredigend. Daarom is afgesproken de bespreking in de commissies te vervolgen in de start van 2017. Na deze besprekingen krijgen partijen in de raad de mogelijkheid om voorstellen te doen voor een meer intensieve en integrale aanpak van onder meer islamofobie en moslimdiscriminatie. Dit zal NIDA ook doen. Wordt vervolgd.

Geweigerd vanwege een hoofddoek: discriminatie of ’terecht’?

Zie voor een indruk van het commissiedebat bovenstaand fragment van de vergadering over de aanpak van discriminatie die plaatsvindt rondom het vinden van een stageplek, waaronder discriminatie voor het dragen van een hoofddoek. In de video zie je NIDA-raadsleden Nourdin El Ouali en Aydin Peksert in debat met burgemeester Aboutaleb over de aanpak van discriminatie rondom stageplaatsen. Zie ook het fragment uit dit debat over het zogenaamde ‘boerka-verbod’.

Hoofddoek in het recht

Vrouwen die recht spreken (rechters) of recht optekenen (gerechtsgriffie) mogen geen hoofddoek dragen in de rechtszaal. Is dit wel terecht?! Het Clara Winchmann fonds ondersteunt principiële en pro-actieve rechtszaken om de positie van vrouwen te verbeteren. Clara Winchmann wil hier samen met Public Interest Litigation (PILP) een zaak van maken. Hiervoor zijn we op zoek naar een strijdlustige gerechtsgriffier die ook tijdens haar werk haar hijab wil dragen en hier een zaak van wil maken.

Ben jij geïnteresseerd of ken je iemand?! Tag, deel en like, voor zo veel mogelijk bereik! Mail voor meer info: info@clara-wichmann.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief