Rotterdamse woonvisie: botsing tussen arm en rijk?

Moet de gemeente Rotterdam de komende jaren twintigduizend goedkope huurwoningen slopen of verkopen? Rotterdammers mogen zich dit najaar in een referendum uitspreken over de Woonvisie van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam). In zijn Woonvisie 2030 zet wethouder Schneider in op meer woningen voor midden- en hogere inkomens. Huurdersverenigingen en oppositiepartijen als NIDA, SP, PvdA, GroenLinks en PvdD voorzien dat hierdoor Rotterdammers met minder te makken de stad uit worden gejaagd. Samen bundelden we de krachten en vroegen met succes een referendum aan over de sloopplannen.

En de vraag is?

Op donderdag 25 augustus debatteerde, of steggelde, de raad over de vraag voor het woonreferendum. Staat de gehele Woonvisie ter discussie of slechts één omstreden voorstel – de sloopdrift van betaalbare woningen – uit het pakket aan maatregelen om tot ‘een evenwichtiger stad’ te komen?  NIDA, SP, PvdA en GL betogen het laatste.

En?

Maar helaas. Rotterdammers krijgen op 30 november niet de vraag voorgelegd of sociale woningen moeten worden gesloopt, maar kunnen zich uitspreken of zij ‘voor’ of ’tegen’ de gehele woonvisie zijn. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad op 25 augustus 2016 besloten (check: AD). Maar niet getreurd. Samen zullen we de campagne voeren die nodig is om de woonvisie van tafel te vegen en een meer sociaal woonbeleid voor de stad te realiseren!

Op 19 augustus 2016, in aanloop naar het raadsdebat over de vraag voor het woonreferendum, maakte Nieuwsuur er dit item over:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief