De voorjaarsnota: kruimels, zoet en ramadan


Wat zou jij doen met € 3,5 miljard voor Rotterdam in 2017? Na de ramadan, op donderdag 7 juli 2016, besloot de gemeenteraad over de kaders van de begroting voor het komende jaar. Halverwege de raadsperiode 2014-2018 was het tijd om de balans op te maken.

Ondanks de zoete traktaties van NIDA vanwege de feestdagen, was de laatste raadsvergadering een bittere. “We zitten gevangen in een conflictmodel,” aldus Nourdin El Ouali. De coalitiepartijen Leefbaar, D66 en CDA gunnen met hun krappe meerderheid in de raad de overige partijen niks, behalve kruimels. De door hen beloofde uitgestoken hand, blijkt een ‘opgestoken vinger’, aldus El Ouali. “Ik had liever een partner gevonden, dan een tegenstander.”

Het college van burgemeester en wethouders konden met hun voorjaarsnota (het voorstel voor de kaders van de begroting 2017) zoals verwacht rekenen op de steun van de coalitiepartijen Leefbaar, D66 en CDA. Ook de VVD steunde dit jaar de voorjaarsnota. De oppositiepartijen waren een stuk kritischer.

Evenals voorgaande jaren waarschuwt NIDA met vrijwel de voltallige oppositie voor de groeiende tweedeling in de stad. Tussen arm en rijk, tussen bevolkingsgroepen, tussen Noord en Zuid. Het elitaire en etnocentrische beleid van dit college helpt de stad niet vooruit, maar achteruit. Waarmee de coalitie de stad niet verbindt, maar eerder verdeeld.

Sociale problemen worden onder het tapijt geschoven of over de schutting gegooid, in plaats van opgelost. Je ziet het met de asowoningen, het asociale woonbeleid, de miljoenen bezuinigingen op armoedebestrijding. En ook nu weer worden miljoenen geïnvesteerd in een wijk als Ommoord, met een prima wijkprofiel, en laat de coalitie wijken als Tussendijken en Tarwewijk, wijken met het zwakste wijkprofiel, links leggen.

Kritische rapporten wijzen ons op het toenemend aantal kinderen dat opgroeit in armoede, de zorgelijke opkomst van islamofobie in de stad, het gebrek aan diversiteit in bijvoorbeeld ons cultuurbeleid en de zorgelijke toename van jeugdwerkloosheid terwijl dit in andere steden afneemt. Maar het college trekt geen enkele extra euro uit voor de aanpak ervan. Ondanks aandringen van NIDA en de steun hiervoor van de overige oppositiepartijen.

De inzet van NIDA voor de aanpak van islamofobie en kwetsbare wijken blijkt vooralsnog tevergeefs. Met de monitor voor het jeugdsportfonds, waardoor kinderen uit gezinnen met lage inkomen kunnen sporten, boekte NIDA meer succes. Net zo met de ruimte in Rotterdam waar graffiti-artiesten vrij uit hun statements kunnen maken (lees hier het artikel van RTV Rijnmond hierover). Daarbij deden de wethouders NIDA verschillende toezeggingen. Zowel een notitie voor de nodige innovatie en diversiteit in het cultuurplan en een uiteenzetting van de mogelijkheden voor de intensivering van de aanpak jeugdwerkloosheid.

Het zijn kleine stapjes. Kruimels in verhouding met al hetgeen NIDA graag anders zou willen doen voor en met de stad. De ramadan leerde vele Rotterdammers de afgelopen maand hoe zoet ook kruimels kunnen smaken. Het coalitiebeleid is best wel met de ramadan te vergelijken, alleen dan zonder de zegeningen, gezelligheid en al dat moois, en dan blijft eigenlijk alleen een hongerig gevoel en wat overlast in de late uurtjes over. Om 04:00 in de vroege ochtend besloot de raad met een vergadering van 14 uur de eerste helft van de raadsperiode 2014-2018. Ondertussen bereidt NIDA zich in de zomermaanden achter de schermen voor op het vervolg van de strijd eind augustus.

Lees hier het artikel dat het Algemeen Dagblad over de raadsvergadering schreef en zie hieronder een video van het artikel en de traktatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief