Vol Vredesplein als eenheid in diversiteit tegen verdeeldheid

18-11-2015, Rotterdam – Na de aanslagen van vrijdag 13 november in Parijs ligt verdere verdeeldheid van de samenleving op de loer. Een diversiteit aan maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke organisaties in Rotterdam bundelen hun krachten tegen de angst en verdeeldheid. “Als eenheid in al onze diversiteit in verzet tegen verdeeldheid,” aldus Nourdin El Ouali (NIDA, mede-initiatiefnemer en moderator van de manifestatie).

Het #Vredesplein voor de Esselam moskee op Zuid vulde zich om 19:00 uur tot de nok met een kleurrijke diversiteit aan mensen. Imam Azzedine Karrat van Esselam trapte af met een vredig en hartelijk welkomstwoord. Terreuraanslagen als die in Parijs, Beirut, Damascus, Baghdad, zijn erop uit om angst, haat en verdeeldheid af te dwingen. Dat mogen we als medemensen, als stadsgenoten, als broers en zussen, niet laten gebeuren.

Vanuit de boezem van Rotterdam

Wat begon als een initiatief uit de boezem van de Rotterdamse gemeenschap groeide uit tot een nationaal evenement waar ook minister Ard van der Steur (veiligheid en justitie) graag bij aanwezig wilde zijn.

Heel de wereld één Vredesplein

Na bijdragen van de moskeeorganisaties SPIOR en VMMZN (medeorganisatoren) kwam het hoogtepunt van de avond: een humanist, dominee, rabbijn en imam deelden gezamenlijk, allen vanuit hun levensbeschouwing, hun visie op vrede en eenheid in diversiteit tegen verdeeldheid.

Dominee Fokje Wierdsma (wijkpastoraat Bloemhof) spreekt over de hoopvolle momenten en gebaren van schoonheid en liefde in de chaos.

Gerard Nieuwenhuizen van het Humanistisch Verbond in Rotterdam spreekt over de eenheid en vereniging van alle mensen.

Rabbijn Albert Ringer belicht vrede als een constante actie. En zoals we hier op het plein staan op het Vredesplein, zo dienen wij van de hele wereld één groot Vredesplein te maken.

Een boeket met verschillende bloemen is mooier

Imam Chishti van de Ghaussia moskee op Zuid ziet eenieder als een bloem in de tuin van onze Schepper: “En een boeket met dezelfde bloemen is mooi, maar een boeket met verschillende bloemen is mooier.” Hand in hand dragen de dominee, humanist, rabbijn en imam een gezamenlijke boodschap van eenheid in diversiteit uit, samen tegen verdeeldheid. Met die boodschap in onze harten en gedachten worden witte ballonnen los gelaten om zich te verspreiden over de stad, het land en de wereld.

Een Rotterdamse was erbij en deelt haar beleving

Yolande Koelhof was als Rotterdamse bij het theater in Parijs op het moment van de aanslagen. Samen met vriendinnen vierde zij hier dat ze enkele weken geleden is verkozen tot Miss Universe. Opgegroeid in een multiculturele Rotterdamse schoolklas, met een super diverse groep vriendinnen, sprak ze haar wens uit dat de rijkdom van deze diversiteit nooit mag lijden onder de angst en verdeeldheid die door aanslagen als die in Parijs op de loer ligt.

Flowerpower

Na de afsluitende toespraak van burgemeester Aboutaleb is de kleurrijke diversiteit van duizenden bloemen op het podium verspreid onder het publiek. Mensen geven de bloemen aan elkaar door als symbool voor eenheid, liefde en vertrouwen. Op weg naar huis geeft eenieder de bloem en de betekenis ervan door aan een onbekende. “Samen ontketenen we deze revolutie van vertrouwen,” aldus Nourdin El Ouali (NIDA Rotterdam).

Media

Verschillende media, lokaal en landelijk, hebben over de manifestatie bericht. Zie hier een overzicht van de meest vooraanstaande berichten.

NOS schreef er dit bericht over en maakte dit item erbij (hieronder te zien). EenVandaag volgde Nourdin El Ouali bij de organisatie van de manifestatie en maakte daar deze reportage van. RTV Rijnmond deed live verslag van de manifestatie. Salaheddine was tijdens de manifestatie ook aanwezig en maakte deze video. Dichtbij schreef dit artikel. Het AD plaatste dit nieuwsbericht. BNR had maandagochtend 16 november een interview met Nourdin El Ouali over de manifestatie. Trouw schreef dit nieuwsbericht over de manifestatie. Journalist Rachid liet zich inspireren door de manifestatie en schreef er dit opinieartikel over. OpenRotterdam volgde Rotterdam Mohammed Hacene tijdens de manifestatie en maakte daar deze video bij en schreef daar dit artikel over. Bas van Noppen ging in de gele bus van 1 op straat (NPO Radio 1) in gesprek met gezinswerker Fatima Zohra-Hadjar, gezinswerker Fatima Zohra-Hadjar, imam Azzedine Karrat, historicus en Brusselkenner Hans Vandecandelaere, Tahir de Jong, de eerste Nederlander die in Mekka mocht studeren.

Foto’s

Meld je aan voor onze nieuwsbrief