Rotterdam, VN en rassendiscriminatie

Vrijdag 28 augustus publiceerde het VN-comité ter bestrijding van rassendiscriminatie een kritisch rapport met pijnlijke conclusies over de gebrekkige aanpak en bagatellisering van het sluipende racisme in Nederland. Het VN-comité doet daarbij tientallen aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Allerlei thema’s die NIDA structureel aankaart komen in het rapport aan de orde. Denk aan thema’s als etnische profileren door de politie, discriminatie op de arbeidsmarkt, zwarte piet, onderwijs over slavernij en kolonialisme, diversiteitsbeleid bij de overheid en het promoten van diversiteit in de stad.

Gemeente

Vooraanstaande taken en verantwoordelijkheden in de bestrijding van rassendiscriminatie liggen in Nederland bij de gemeente, zo merkt ook het comité op. Het comité uit daarbij haar zorgen over het gebrek aan middelen en expertise bij vele gemeenten om rassendiscriminatie adequaat aan te pakken.

Rassendiscriminatie

De Gemeente Rotterdam is dit jaar zelf nog door de rechter veroordeeld voor rassendiscriminatie. Daarbij hebben Rotterdammers zich in het afgelopen jaar nog nooit zo gediscrimineerd gevoeld (24%) en niet in de laatste, nee op de tweede plaats, door de overheid zelve.

Schriftelijke vragen

De Gemeente Rotterdam heeft als stad met 174 nationaliteiten de potentie om als een divers en harmonieus schoolvoorbeeld te dienen voor andere dorpen en steden in Nederland. Hoogste tijd om als Gemeente Rotterdam hierin voorop te lopen, zoals vele Rotterdammers dat al hun hele leven doen. NIDA werkt aan een bombardeert aan kritische schriftelijke vragen aan de Rotterdamse burgemeester en wethouders om het tij te keren. Hou NIDA in de gaten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief