Herdenking: Srebrenica 20 jaar

Op 11 juli 2015 vindt de herdenking van 20 jaar Srebrenica plaatst op het Plein voor het parlement, voor het Departement van Justitie (!), in het zicht van de verantwoordelijke ministeries: vóór excuses, vóór rechtvaardigheid, vóór bewustzijn, ter ere van de slachtoffers van de genocide in Srebrenica.

Herdenkingsmonument in Srebrenica

NIDA bracht onlangs een bezoek aan het herdenkingsmonument en de begraafplaats in Srebrenica ter ere van de slachtoffers van de daar gepleegde genocide, vandaag precies 20 jaar geleden. Naast het herdenkingsmonument staat nog steeds de compound waar destijds de Nederlandse VN-soldaten verbleven onder wiens toezicht deze grootste Europese genocide sinds de Tweede Wereldoorlog plaats vond.

Srebrenica-begraafplaats

Srebrenica-Dutch-compound

Rotterdammers in Srebrenica

In de compound vind je nog steeds de bar van de soldaten met muurschilderingen van een Nederlandse menukaart, een Hollands landschap en… de Rotterdamse skyline. Er waren Rotterdammers onder de Nederlandse VN-soldaten. Deze verschrikking van de moderne Europese geschiedenis en onze rol hierin verdient nog steeds excuses, schadevergoeding en vooral meer aandacht, onderwijs en bewustwording om dit soort uitmoord-praktijken in de toekomst beter te voorkomen.

Rotterdam-in-Srebrenica

Verdiep je in deze genocide en draag de verhalen en lessen die wie hierin dienen te trekken uit op werk, op school, als student of als professional, of zoals NIDA doet vanuit de politiek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief