NIDA: “De integratienota is als zwart-wit televisie, de #stadsgenota is als 3D met Hoge Diversiteits Resolutie”

Vandaag, 6 juli 2015, presenteert NIDA haar stadsgenota (hier te lezen) als alternatief op de integratienota van de coalitiepartijen Leefbaar, D66 en het CDA. Het thema staat dinsdag op de agenda van de Rotterdamse gemeenteraad.

Het verschil tussen zwart-wit televisie en 3D met een Hoge Diversiteits Resolutie

Het voorgestelde integratiebeleid van Leefbaar, CDA en D66 is “gedateerd” en “ver over de datum” volgens NIDA. “50 jaar geleden zou deze integratienota niet misstaan. De nota lezen, is als kijken naar zwart-wit televisie. Rotterdammers zien net als de stadsgenota de stad allang voor wat het is: in 3D met Hoge Diversiteits Resolutie,” aldus Aydin Peksert, gemeenteraadslid NIDA. De politieke integratiepraatjes over eenzijdige aanpassing zijn volgens NIDA allang ingehaald door de realiteit in de stad. “In het Rotterdam van 2015 is diversiteit de norm. Iedereen is in de minderheid. Iedereen dient zich aan iedereen aan te passen. Rotterdam staat niet stil, we gaan vooruit. Een gemiste kans dat Leefbaar, D66 en CDA met hun integratienota zo verlangen naar het verleden en zich afkeren van de toekomst. Jammer dat een raadsmeerderheid zich laat lenen voor de laatste stuiptrekkingen van een politieke minderheid die vervreemd is van de stad”, laat Peksert het AD weten.

Aanpassingsproblemen bij Leefbaar, D66 en CDA: van ‘niet-willers’ tot ‘niet-mogers’

Vooral onder politici lijkt er dan ook sprake van aanpassingsproblemen, volgens NIDA. Net zoals de integratienota doet met ‘migranten’, deelt NIDA deze politici op in niet-willers, niet-kunners, niet-weters en niet-mogers. De niet-willers bevinden zich in kringen als Leefbaar en roepen in de media het hardst dat niet zijzelf maar alleen ‘de ander’ aanpassingsproblemen heeft. De niet-weters zijn degenen die als bestuurlijke elite zo gemarginaliseerd zijn van de samenleving dat ze geen weet hebben van de diversiteit in de stad. De niet-kunners zijn degenen die de kritische analyses over de misstanden in het integratiediscours van sociologen van onze Erasmus Universiteit niet kunnen begrijpen. De niet-mogers bevinden zich onder partijen als CDA en D66, maar ook onder Leefbaar, die eigenlijk wel vooruit willen, maar onder coalitiedruk en dwang van de niet-willers, zich niet mogen aanpassen aan de realiteit in de stad.

Harmonie tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit

NIDA gaat met haar stadsgenota niet voorbij aan de uitdagingen die het samenleven in het diverse Rotterdam met zich meebrengt, integendeel. Geïnspireerd door een vers uit de koran (islamitische inspiratie) en een gedacht van Jules Deelder (Rotterdams DNA) biedt NIDA in deel I van de stadsgenota een kritische analyse van het gangbare integratiedebat en beleid. Deel II biedt vervolgens een alternatieve visie en aanpak van problemen als maatschappelijk spanningen, onbegrip en wantrouwen tussen leden van bevolkingsgroepen in de stad. De integratienota verschilt fundamenteel van de stadsgenota in het feit dat de eerste uitgaat van een ‘eenzijdige aanpassing’ en een ongelijkwaardige en een onwerkelijke tweedeling tussen ‘migranten’ en ‘oorspronkelijke Rotterdammers’. De stadsgenota gaat uit van wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Omdat dit zo haaks staat op de negatieve betekenis en associaties die het woord ‘integratie’ oproept, spreekt NIDA van samenlevingsbeleid en burgerschapsbeleid.

Vandaag verscheen ook een nieuwsbericht in het AD Rotterdams Dagblad over de nieuwe stadsgenota van NIDA.

Aydin Peksert in Rotterdamse Raad, 7 juli 2015

Meld je aan voor onze nieuwsbrief