NIDA: Alleen nieuwe Nederlanders dupe van mantelzorgboete

“Het kan niet zo zijn dat de staatssecretaris vooralsnog de mantelzorgboete wel wil voorkomen voor ouderen (met een AOW) die altijd in Nederland hebben gewoond, maar niet voor ouderen (met een AIO) die een groot deel van hun leven in het buitenland hebben gewoond,” aldus Aydin Peksert, gemeenteraadslid van NIDA Rotterdam.

Maatwerk

NIDA roept met schriftelijke vragen de Rotterdamse burgemeester en wethouders met klem op om dit signaal af te geven bij de staatsecretaris en dit goed te regelen: voor iedereen. “Als de staatssecretaris Aydin Peksert dit niet goed regelt, dan moet Rotterdam als gemeente in Den Haag het recht opeisen om in dit soort gevallen maatwerk te kunnen leveren en dus uitzonderingen te maken. En als dat ook niet lukt, dan moet de gemeente de mantelzorgboete compenseren en de rekening hiervan leggen bij de staatssecretaris”, aldus Peksert.

Mantelzorgboete

De invoering van de kostendelersnorm van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stuitte onlangs op veel kritiek, omdat het financieel minder aantrekkelijk zou worden om als ouder een kind of als kind een ouder in huis te nemen om mantelzorg te verlenen. Volgens sommigen wordt het daardoor zelfs onmogelijk gemaakt. Mantelzorgers worden op deze manier (onbedoeld) gestraft voor hun mantelzorg. Critici noemen de maatregel dan ook de ‘mantelzorgboete’.

Uitstel voor AOW-ers, maar niet voor AIO-ers

De staatssecretaris heeft de kostendelersnorm voor AOW-ers dan ook een jaar uitgesteld voor onderzoek naar de effecten op de participatiesamenleving. Maar dit geldt nog niet voor de AIO (Algemene Inkomensondersteuning Ouderen). Ouderen die een groot deel van hun leven in het buitenland hebben gewerkt ontvangen in Nederland geen AOW maar de AIO. Voor nieuwe gevallen ging het 1 januari 2015 in, voor mensen die al voor 1 januari in één huis woonden, gaat het per 1 juli 2015 in.

Beluister hier de radio-uitzending terug van vrijdag 26 juni 2015 op Dichtbij Nederland.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief