Energie opwekken met oud brood om verspilling tegen te gaan

Maandag 25 mei was het Mileucentrum Rotterdam op bezoek bij NIDA om een nieuw milieuvriendelijk project te presenteren dat moskeeën gratis energie oplevert en tegelijkertijd de verspilling van etenswaren zoals brood tegen gaat: de broodvergister!

Het werkt als volgt: bij de moskee wordt een broodvergister neergezet. Bezoekers gooien daar hun overgebleven oude brood in. Dit brood gaat gisten en produceert gas. Dit gas wordt vervolgens gebruikt om de moskee te verwarmen.

Rattenplaag

Het idee is ontstaan door te zoeken naar oplossingen voor het tegengaan van verspilling. Een van de grootste verspillingen van de huidige maatschappij is het weggooien van etenswaren. Verspilling past niet in de islam en brood wordt bijvoorbeeld niet graag weggegooid. Vaak voeren moslims het overgebleven brood aan de eentjes. Echter levert het antiverspillingsgedrag van de moslims een bijkomend probleem op. Al het brood dat vaak in de sloot gegooid wordt, is vooral voedsel voor de ratten omdat de eendjes niet alles opeten. Rattenplagen zijn mede hierdoor aan de orde van de dag! Het idee van een broodvergister past dus prima in het plaatje van niet willen verspillen en het tegengaan van het rattenprobleem.

Partners gezocht

Het Milieucentrum zoekt naar partners om dit plan tot uitvoer te brengen, maar de eerste pilot kost al snel 65.000 euro voor het eerste jaar. Daarna zijn de kosten veel lager. Ongeveer 5000 euro per vergister. NIDA gaat zich dus inspannen om bij de gemeente steun te krijgen voor dit plan. Samenwerking met andere partijen is uiteraard ook belangrijk voor een brede steun. Meer informatie over dit idee is terug te vinden op de website van het Milieucentrum.

Broodvergister

Meld je aan voor onze nieuwsbrief