Visie van NIDA op de participatiewet: de bloei van een bloem

Tijdens de gemeenteraad van 27 november 2014 heeft raadslid Aydin Peksert een amendement ingediend n.a.v. de bespreking van de participatiewet (bijstand). Bekijk hieronder zijn bijdrage tijdens de gemeenteraad.

Lees hieronder zijn bijdrage.

De bloei van een bloem.

Een bloem groeit en bloeit niet door eraan te trekken, ook niet door alleen maar te snoeien. Voor groei en bloei is water en licht nodig. Dit vat in een notendopje de visie van NIDA op de participatiewet.

De bloem staat symbool voor de Rotterdammers die met al hun talent, wil en enthousiasme aan de slag willen, maar dit om wat voor reden dan ook niet kunnen. Het licht en het water staan symbool voor de visie en de investering die nodig is om de doorstroom naar werk te bevorderen. Het snoeien staat symbool voor de aanpak van de uitzondering op de regel, die paar rotte blaadjes die verdere groei in de weg staan, namelijk diegenen die om wat voor reden dan ook asociaal omgaan met onze sociale voorzieningen.

Wat NIDA betreft is de verhouding tussen snoeien, water en licht onvoldoende in balans. Te weinig water en licht, te veel onnodig snoeien, waardoor het college zich genoodzaakt voelt om voor de nodige groei en bloei aan de bloem te trekken.

Daarbij noemde Ingeborg Hoogveld (Leefbaar Rotterdam) de tegenprestatie ‘een bedankje’. NIDA ziet dit anders: “Een verplicht bedankje, voor een wettelijk vastgesteld recht? Uh… nou nee, bedankt!”, aldus Aydin Peksert. We betalen belasting zodat we¬†ook als het tegenzit en we niet aan de bak kunnen komen, ergens op terug kunnen vallen.

Aydin Peksert

Het verplicht werken zit door arbeidsverdringing de groei van de arbeidsmarkt soms in de weg, het college heeft hier ook oog voor, maar dit kan scherper.

Mensen die werken in de armoede en daar bovenop nog eens moeten participeren in tegenprestaties, die vaak helemaal niet aansluiten op hun eigen ontwikkeling, worden ons inziens belemmerd in hun groei en enthousiasme.

Het niet kunnen werken, om wat voor reden dan ook, is de regel onder bijstandsgerechtigden, het niet willen werken is de uitzondering. De verordening lijkt met haar verplichtende norm te veel uit te gaan van het omgekeerde. Er is daarbij te weinig aandacht voor een goede aansluiting bij de persoonlijke ontwikkeling en groei.

Daarom diende NIDA samen met andere partijen (in het bijzonder SP, PvdD en GroenLinks) verschillende moties en amendementen in, waaronder: werken in de armoede verdient geen tegenprestatie, structurele monitoring, niet eisen maar stimuleren en bezint eer ge begint. De titels spreken voor zich.

Helaas kiest het college (o.l.v. Leefbaar Rotterdam, CDA en D66) een andere koers en is er geen meerderheid in raad voor een koerswijziging die meer ruimte biedt aan het nodige water en licht.

Aydin-Peksert-Ingeborg-Hoogveld-LR-tegenprestatie
Cartoon: Halil Ibrahim Karaaslan
Meld je aan voor onze nieuwsbrief