NIDA: ophangen zwarte piet aan bomen en palen strafbaar?

Piet-in-de-goot

De actie waarbij Leefbaar Rotterdam honderden zwarte pietjes heeft opgehangen aan bomen en palen, viel vrijwel nergens in goede aarde. Het creëerde onrust in de stad en leidde zelfs tot enkele opstootjes onder Rotterdammers. Was de actie wel toegestaan? Dat vraagt de Rotterdamse partij NIDA vandaag aan de burgemeester.

Strikte voorwaarden en vergunning

NIDA verwijst hierbij naar de strikte voorwaarden voor het ophangen van voorwerpen in de publieke ruimte en vraagt om de hiervoor nodige vergunning. NIDA onderstreept de vrijheid van meningsuiting voor ‘iedere rare vogel’. Wel noemt NIDA de actie van Leefbaar ‘ongelukkig’ en zou het bij menig Rotterdammer nare associaties oproepen. “Daarnaast getuigt de actie van een wereldvreemd begrip voor de discussie”, aldus Nourdin El Ouali (NIDA Rotterdam).

Meeste pietjes inmiddels bevrijd, sommige verminkt

Volgens NIDA zijn dankzij betrokken Rotterdammers gelukkig inmiddels de meeste pietjes bevrijd. Op social media gaan ook foto’s de rondte van pietjes in de goot met een bierflesje, verbrande pietjes, verminkte pietjes en uit elkaar getrokken pietjes.

Sint en Piet-make-over welkom in Rotterdam

NIDA vreest dat als Sint en Piet horen dat Leefbaar Rotterdam onschuldige “zwarte pietjes” ophangt, zij besluiten onze stad niet meer te bezoeken. NIDA vraagt het college de Sint en zijn Pieten een warm welkom in Rotterdam te verzekeren, zoals zij dat altijd hebben gehad. “Zodat elke piet, ongeacht huidskleur, ook na een make-over, welkom is en niet bang hoeft te zijn. Want het zou toch zonde zijn als we, juist in deze tijden van bezuinigingen, de cadeautjes van Piet dit jaar mislopen door deze actie van Leefbaar”, zo stelt El Ouali.

Lees hier de schriftelijke vragen die NIDA heeft gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief