Trouw: “Veel moslims spraken zich al tegen IS uit”

Op 10 september 2014 verscheen onderstaand opiniestuk in dagblad Trouw.

Trouw 10.09.2014 "Veel moslims spraken zich al tegen IS uit" Trouw : “Veel moslims spraken zich al tegen IS uit”

Hieronder de tekst.

Veel moslims spraken zich al tegen IS uit

Onlangs riep de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb via deze krant moslims op om zich massaal uit te spreken tegen IS. Hij verwijt moslims ook gebrek aan moreel leiderschap en vraagt zich hardop af waarom er wel tienduizend mensen voor Gaza zijn opgestaan en niet twintigduizend tegen IS.

Aboutaleb doet dit ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar zijn oproep werkt eerder polariserend dan verbindend. Met zijn uitspraken doet hij onrecht aan de realiteit in Rotterdam en aan al die Rotterdammers die al jaren een waardevolle bijdrage leveren aan de identiteitsontwikkeling van Rotterdamse jongeren.

Het is dan ook niet geheel toevallig dat Rotterdam als geen andere grote stad erin slaagt radicalisering tegen te gaan. Aboutaleb gaat voorbij aan alle moskeeën, imams, verenigingen, stichtingen en burgers, onder wie ikzelf, die allang op meerdere plekken, meerdere malen, luid en duidelijk hun afschuw uitspraken over IS. Niet alleen de haarvaten van de stad blijken Aboutaleb te ontgaan, hij weet klaarblijkelijk niet eens wat er zich in de slagaders van Rotterdam afspeelt.

Daarbij ziet Aboutaleb moslims kennelijk als sympathisanten van al die gruwelijkheden totdat zij zich hiertegen uitspreken. Schuldig tot het tegendeel is bewezen. Aboutaleb gaat zo mee in een publiek en politiek debat dat doorspekt is van een destructief wij-zij denken. Juist dit denken moeten we doorbeken, om radicalisering echt tegen te gaan.

Ik ben het met hem eens dat het ontbreekt aan het noodzakelijke morele leiderschap. Dit zien wij ook terug in het kloppend hart van onze lokale democratie: ons stadhuis. We missen een moreel leider die in staat is om van Rotterdam één gemeenschap te maken, waarbij we schouder aan schouder staan en niet met de ruggen of koppen tegen elkaar.

Als volksvertegenwoordiger vindt hij mij aan zijn zijde wanneer hij spreekt van collectieve verantwoordelijkheid. Wij moeten niet met 20.000 maar met 619.879 Rotterdammers opstaan. En wat mij betreft elke dag. Voor onze rechtstaat, voor elkaar en tegen iedereen die hem wil ondermijnen. Door iedere vorm van extremisme de kop in te drukken. Maar ook door bestuurders aan te pakken die doorspekt zijn van een destructief wij-zij denken en met voorstellen komen die de rechtstaat de das omdoen. Samen gaan wij het doen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief