Nourdin el Ouali (NIDA): “Terwijl Leefbaar en PvdA twitterend de boel opstoken, werken de buren samen aan een oplossing.”

Mesut en Henk
Mesut (bestuurslid VERSAM) en buurman Henk

Afgelopen week (28-04-2014) in Metro en Dichtbij: ‘Grijze wolven drijven bewoner tot wanhoop’ en ‘Leefbaar Rotterdam wil Turkse vereniging weg hebben. Leefbaar stelt schriftelijke vragen en de SP roept om een subsidiestop. Gisteren (7 mei) beschuldigt de PvdA op hun beurt op Dichtbij en Turks.nl Leefbaar van ‘Turken wegpesten’. Terwijl Leefbaar en PvdA twitterend de boel opstoken, werken vereniging VERSAM en buurman Henk Van Deurzen samen aan een oplossing.  

“De politiek en media hebben mijn verhaal opgeblazen”


Vereniging VERSAM werd vorige week in de kranten voorgesteld als een nachtkroeg met ‘harde muziek’, ‘extreem rechts’, ‘een rookhol voor Turkse moslims’ die in de Zaagmolenstraat het ‘woongenot verknald’. NIDA ging in de afgelopen week dagelijks langs en sprak meerdere malen uitgebreid met de vereniging en de buren. Nourdin el Ouali: “Waar rook is, is vuur” denk je bij zulke krantenberichten, maar hier wordt niet eens gerookt, het sluit rond 23:00 uur en er is geen muziek. Een rustig sociaal cultureel centrum en de Nederlandse vlag wappert er harmonieus naast de Turkse. Afgelopen zondag was er nog een mooie bewonersbijeenkomst in het kader van dodenherdenking.” Zo laat ook buurman Henk van Deurzen weten: “De politiek en media hebben mijn verhaal opgeblazen. Deze negatieve publiciteit verdient VERSAM niet.”

Beter een goede buur, dan een verre vriend

Sinds vereniging VERSAM weet van de moeilijke sociale, financiële en fysieke situatie van hun buurman, organiseert de vereniging boodschappen voor hem, staan ze paraat voor klusjes en staat de thee voor hem klaar. Evenals voor alle andere buren in de bovengelegen seniorenflat. De goede bedoelingen van VERSAM ontroeren buurman Van Deurzen. “We hadden eerder kennis moeten maken met onze nieuwe buren. Dat was onze fout. Door tijdnood ging al onze aandacht naar de verbouwing, maar als buren moet je voor elkaar klaar staan. Juist VERSAM. Al meer dan 25 jaar zetten onze vrijwilligers zich in voor meer VEReniging en SAMenwerking in het Oude Noorden”, aldus Mesut Karaduman, bestuurslid van VERSAM.

Sociaal fundament van de stad

Deze organisaties vormen volgens Nourdin el Ouali het sociaal fundament van onze stad. “Onmisbaar voor de nodige sociale cohesie, armoedebestrijding en zingeving in de wijken. Deze organisaties moeten we koesteren, niet criminaliseren. Laat Leefbaar in het college maar bewijzen dat ze meer voor Henk kan betekenen, dan VERSAM doet met o.a. hun klus- en boodschappendienst voor ouderen”, aldus Nourdin.

“Verhuizing door Turkse vereniging”?


Door een medium is gesuggereerd dat buurman Van Deurzen gaat verhuizen vanwege de komst van vereniging Versam. Dit klopt niet. De buurman wil al langere tijd verhuizen naar een goedkopere woning in een meer rustige en groene wijk. Door  schuldproblematiek heeft Van Deurzen moeite met betaling van de verhuiskosten. VERSAM heeft vanuit de vereniging geld ingezameld om de buurman te helpen met de verhuiskosten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief