CDA-raadslid schoffeert aanhangers moslimpartij NIDA

Het Rotterdamse raadslid Nelleke Weltevrede (CDA) stelde in een tweet de deelnemers van een peiling van KiesDichtbij.nl de NIDA-stemmers gelijk aan fraudeurs van de Ibn Ghaldoun school.

Kandidaatlijsttrekker Nourdin el Ouali reageerde verbeten waarna de gewraakte tweet onmiddellijk werd verwijderd. El Ouali: ‘Rotterdammers als fraudeurs bestempelen is ver beneden peil.’ Volgens Nelleke Weltevrede is de grap verkeerd gevallen en heeft ze daarom de tweet verwijderd.

Ze excuseerde zich en gaf aan niemand te willen beledigen. De tweet – die bij onze redactie in het oog sprong – is ook opgemerkt door Fouad el Haji (PvdA) en Alaattin Erdal (CDA). Erdal vond het een zeer ongelukkige uitspraak. ‘Bijzonder kwalijk dat volksvertegenwoordiger kiezers voor fraudeurs uitmaakt’ én ‘Debat moet op basis van argumenten/principes!’, zo stelden zij via twitter.

Spectaculaire opmars

De achterban van NIDA roert zich de laatste tijd in de strijd om de koppositie in een wekelijkse kiezerspoll van Dichtbij.nl. Binnen de kortste keren steeg NIDA naar de eerste plaats met 27% van de stemmen en laat Leefbaar Rotterdam achter zich met 15% van de stemmen. Hiermee overtreft de nieuwe moslimpartij Nida ieders verwachting. De PvdA staat tweede met 19% van de stemmen.

Het CDA staat met 8% vijfde achter nummer vier VVD (13%). El Ouali zegt dat peilingen zowel iets als niets zeggen. ‘NIDA komt uit een bredere beweging van jonge Rotterdammers. Jongeren zijn vaker actief op social media dan ouderen, dus zij hebben wat dat betreft een voordeel in dit soort peilingen. Daarbij betreft deze peiling slechts een momentopname. Eén actieve oproep vanuit één van de partijen kan al gauw een vertekend beeld geven’ laat Jeroen Schilder, socioloog en als zodanig ook betrokken bij NIDA, weten in een verklaring aan MoslimVandaag.nl.

‘Desalniettemin geeft het wel degelijk aan dat NIDA in staat is om in korte tijd relatief veel mensen te activeren. Dit zegt iets over het brede netwerk en bereik van NIDA en de mate waarin de oproep van NIDA gedragen wordt.’

Rotterdamse moslimstem

De gemeente Rotterdam telt circa 100.000 moslims, waarvan zo’n 60.000 stemgerechtigden. Met een stemopkomst van minder dan de helft, was de stem van moslims in Rotterdam in 2010 goed voor 5,8 zetels. Vier zetels daarvan gingen naar de PvdA, de overige 1,8 zetels vielen te verdelen over D66, CDA, GroenLinks en de SP.

NIDA heeft de potentie om 10 à 11 zetels te bemachtigen. NIDA stelde niettemin in een eerdere verklaring blij te zullen zijn met 1 zetel en zal mikken op 2 zetels.
nida-el-ouali

Meld je aan voor onze nieuwsbrief